• Eric van Lieshout

Steekpartij Pax Hoofddorp is gesprek van de dag

HOOFDDORP Bij de vechtpartij in de omgeving van de Paxlaan zijn maandag rond 16.45 uur vier jongeren door messteken gewond geraakt. Een jongen van zestien jaar is opgepakt na een urenlange speurtocht via onder meer een helikopter. De politie wil nog niet zeggen of de aangehouden persoon degene is die heeft gestoken.

Na de vechtpartij op het voetbalveld twee weken geleden bij voetbalclub UNO kwam Hoofddorp opnieuw op een negatieve manier in het landelijk nieuws. Deze keer kwam dat uit de wijk Pax, volgens sommige Hoofddorpers omschreven als een gemiddelde buurt in Hoofddorp. Dat het juist daar mis ging was best vreemd. Een buurtbewoner staat er toch niet van te kijken: "Bij het winkelcentrum hangen vaak jongeren rond en in het voormalige Blokkendoos zitten nu statushouders. Daar worden omwonenden onrustig van. Waar het incident heeft plaatsgevonden is een hangplek voor jongeren, en dat zorgt soms voor overlast."

IMPACT De steekpartij is het gesprek van de dag. Het zou gaan om tieners die nog niet de leeftijd hebben bereikt waarop ze scooter mogen rijden. De politie is echter zeer terughoudend met informatie. Mede daarom gaan er in de bewuste wijk de wildste verhalen rond.

Hoeveel impact het nieuws had, blijkt uit een kop in de Telegraaf: 'Hoofddorp trilt op zijn grondvesten na steekpartij'. Ietwat tendentieus, maar het gebeurt zelden dat er vier gewonden vallen bij een steekpartij, en dat nog wel aangericht door één dader. Ook volgens de landelijke krant gaat het om Syriërs. Een deel van het artikel: "Toen er vier of vijf naar de speeltuin kwamen ontstond er een kort handgemeen en de andere groep schreeuwde de Syriërs toe dat ze 'dom' zijn. De Syriërs liepen weg en kwamen binnen vijf minuten terug en vielen de groep van tien jongens aan. Twee van hen zouden een mes hebben, eentje een riem. De slachtoffers werden meerdere malen gestoken, volgens de ooggetuige in de omgeving van hun buik en richting het hart. Ze vielen op het gras."