• Redactie

Stelling van Badhoevedorp komt in de belangstelling

BADHOEVEDORP Geen Stelling om vijandelijke troepen buiten de deur te houden. Wel een groene Stelling van Badhoevedorp om de bevolking te beschermen tegen een moderne vijand: grondgeluid en (ultra)fijnstof. Dat wil de dorpsraad gerealiseerd zien. De gemeente en de provincie laten inmiddels positieve geluiden horen.

Een van de vele wensen van de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp (VDB) is dat er in en rond het dorp een multifunctionele groene buffer komt. Functioneel groen dat terugkomt voor wat nu in hoog tempo verdwijnt. Slecht voor de leefbaarheid in het dorp, verkondigt de VDB al langer. Er is best veel te winnen, als je maar wil, benadrukt VDB-voorzitter Anne Marie Kamevaar nog maar eens tijdens de openbare bijeenkomst, gisteravond in het dorpshuis. En er lijkt wat winst behaald, zo blijkt.

"Een groene A9 staat al langer op ons verlanglijstje en inmiddels heeft de wethouder gezegd dat wij een projectplan mogen aanleveren die vervolgens ambtelijk geïnventariseerd gaat worden. We zien veel knelpunten, maar ook veel mogelijkheden en die gaan we in kaart brengen, samen met de Badhoevedorpers. Ook over de Stelling is de gemeente positief en dat geldt ook voor de provincie."

De Stelling van Badhoevedorp moet in de plannen van de dorpsraad komen aan de Schipholkant van het dorp. Aan de buitenzijde van de omgelegde A9, maar ook aan de binnenzijde, de buik, is veel mogelijk. Ten westen van de Sloterweg komt Veldpost, een complex met sportvelden. Aan oostzijde van deze weg is op het gebied van groen nog van alles mogelijk. De dorpsraad wil graag een combinatie zien te maken met de eigen plannen voor bijvoorbeeld een voedselbos en de ideeën die er leven bij SADC, de projectontwikkelaar van Schiphol. Veel meer groen, het is geen overdaad, rekent Kamevaar nog maar eens voor.

"In ons prachtige en functionele wandelbos sneuvelen liefst 609 bomen. De gemeente heeft beloofd dat er iets moois voor terug komt en heeft berekend dat we er slechts 0,9 ha aan groen op achteruit gaan. Wij praten over gebruiksgroen. Wie de kaart bekijkt ziet weliswaar groen in de lussen van snelwegen, maar daar kun je niet wandelen of fietsen."