Steun gemeenteraad voor tracé Duinpolderweg

HAARLEMMERMEER Hoewel het laatste woord er ongetwijfeld nog niet over gesproken is, heeft de overgrote meerderheid van de gemeenteraad donderdag haar steun uitgesproken voor het voorkeurstracé van de toekomstige Duinpolderweg. De meeste partijen onderschrijven de noodzaak om de bereikbaarheid van Haarlemmermeer en de Bollenstreek op peil te houden.

De fractie van GroenLinks keerde zich zo'n beetje als enige tegen de aanleg van de veelbesproken verbinding. Fractieassistent Piet Schouten van GroenLinks zei dat de weg een oplossing is voor een probleem dat helemaal niet bestaat. Volgens hem bevordert de Duinpolderweg slechts de groei van het autoverkeer. GroenLinks heeft geen behoefte aan meer asfalt, aldus Schouten.

Andere fracties benadrukten dat dorpen als Lisserbroek, Zwaanshoek en Beinsdorp de dagelijkse verkeersstromen nu al niet aan kunnen. Ook wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer is voorstander van de komst van de nieuwe weg. "Niets doen is geen optie."

Dat er grote eensgezindheid lijkt te zijn in de Haarlemmermeerse politiek betekent niet dat er nog veel vragen zijn. Er waren vijf insprekers voorafgaand aan de politieke discussie. Zij waren om uiteenlopende redenen tegen de plannen of een deel ervan.

Zo pleitte voorzitter Wouter Verdooren van de werkgroep Duinpolderweg van het appartementencomplex Aquaradius en het Haarlemmermeer Lyceum voor een alternatieve route, waardoor de leefbaarheid van dit stukje Hoofddorp behouden zou kunnen blijven. In dit plan zou de Nieuwe Bennebroekerweg geen vierbaansweg worden maar zou de route eerder via de rotonde lopen.

Verdooren vroeg steun voor dit standpunt. Het CDA had er wel oren naar, maar wethouder Reneman zei de variant niet in de zienswijze van de gemeente te willen opnemen omdat de route in dat geval Park21 doorsnijdt. Daar is Reneman geen voorstander van. De wethouder raadde de werkgroep aan haar alternatieve plan in elk geval aan de provincie Noord-Holland voor te leggen.

Daarnaast was er een vurig pleidooi van raadslid Ria Heemskerk uit Hillegom om de weg niet dwars door haar dorp te laten lopen. Volgens haar is Hillegom het belangrijkste slachtoffer van het voorkeurstracé van de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Wethouder Reneman zei dat hij Hillegom best ter wille wil zijn, maar als je de weg een stuk opschuift er ongetwijfeld bezwaren komen van Bloemendaal en Heemstede. Het is en blijft dus passen en meten, aldus de wethouder. Dat wordt voorlopig nog wel voortgezet zo lang er geen definitieve keuze is gemaakt.