• Archief

Stichting Kortebaan Draverij zet hoog in op duurzaamheid

HOOFDDORP Stichting Kortebaan Draverij zet de komende jaren hoog in op het thema duurzaamheid, te beginnen met 2019. Zo wordt voor de wedstrijddag (zaterdag 13 juli, vanaf 12.30 uur) gewerkt met groene stroom vanaf de H. Joannes de Doper kerk en wordt ingezet op werken met een elektrische heftruck. En dat allemaal om Hoofddorp klaar te stomen voor het jubileumjaar 2020.

Dat moet, aldus Jos Koeckhoven, een heel speciale editie worden van de kortebaanwedstrijd die dan al weer voor de 10e keer op een deel van de Kruisweg wordt gehouden. Want dan rennen, volgens de nieuwe voorzitter van de stichting (sinds oktober 2018), niet alleen hele snelle paarden over de zandlaag. In 2020 mogen ook deelnemers op naaldhakken het proberen.

"Dat is 2020 dus", aldus Koeckhoven die de sponsoravond bij garage Veenstra niet alleen gebruikte om (nieuwe) sponsors warm te maken voor het jubileumjaar. Hij bedankte meteen iedereen die de de afgelopen 8 jaren mogelijk hebben gemaakt, én die nummer 9 mogelijk gaan maken. Tot die groep behoort onder meer zijn voorganger Bob de Leeuw die de komst van de Kortebaan naar Hoofddorp mede mogelijk heeft gemaakt.

"Een prachtprestatie", vond zijn opvolger, "want Hoofddorp heeft er daardoor een bijna uniek evenement bij gekregen dat niet alleen een lange historie heeft (volgens kenner Jaap Poelstra was de eerste in 1752 in Santpoort. Deze wedstrijd bestaat nog steeds), maar die ook nu duizenden mensen naar een wedstrijddag trekt."

Over de wedstrijddagen in Hoofddorp kon de voorzitter laten weten dat die zo duurzaam mogelijk gehouden moeten gaan worden. Zo wil de stichting alle aggregaten vervangen door groene stroom die opgewekt wordt via het dak van de H. Joannes de Doperkerk. De stichting wil tevens een elektrische heftruck inzetten en een elektrische veegwagen. Daarnaast wordt gedacht aan speciale bierglazen met statiegeld.

Voor editie 2020 weet de stichting dat in Hoofddorp het Nederlands kampioenschap Kortebaan wordt gehouden. "Een mooi cadeau voor ons jubileumjaar", zou hij dezelfde avond nog laten weten. "Dit wordt een volksfeest, want we gaan in de pauzes wedstrijdjes hardlopen organiseren op naaldhakken."

Voor meer informatie, zoals de vele sponsormogelijkheden: www.kortebaanhoofddorp.nl.