• Ton Dijkstra

'Stoppen met praten over tweede luchthaven'

HOOFDDORP We moeten onmiddellijk stoppen om over de komst van een tweede luchthaven in Haarlemmermeer te praten. Die hartenkreet uitte burgemeester Theo Weterings donderdag tijdens de raadsvergadering. Volgens hem heeft De Telegraaf dat bericht de wereld in geholpen, maar zit de krant er flink naast.

Vorige week verscheen er een bericht in de media dat er plannen zijn voor een tweede luchthaven in Haarlemmermeer. 'Schiphol-West' zou tussen de A4, A5 en A9 moeten komen.

Fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks wilde tijdens het Vragenuurtje weten hoe wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken over dat bericht dacht. "Het bevreemdt ons dat we dit bericht in de pers hebben moeten lezen.''

Wethouder Elzakalai zei dat er helemaal niks nieuws onder de zon is. Volgens hem heeft Schiphol al heel lang het plan om een tweede terminal te realiseren en een zevende start- en landingsbaan, de zogenoemde parallelle Kaagbaan. De gemeente verzet zich tegen die plannen. "Feit is dat het allemaal al heel erg lang bekend is."

Toen Nicole Mulder daarna opnieuw over een tweede luchthaven begon, greep de burgemeester in. Vinnig liet hij weten dat het begrip 'tweede luchthaven' beslist niet langer in de raadzaal thuishoorde.

Mulder vond de kwestie belangrijk genoeg om als gemeenteraad opnieuw stil te staan bij de toekomst van Schiphol. Zij kreeg echter net te weinig medestanders, zodat dat debat er voorlopig niet komt.