'Themapark in Park21 alleen nog maar een plan'

HOOFDDORP De komst van het themapark HollandWorld in Park21 staat nog allerminst vast. Dat zegt initiatiefnemer Hans van Driem van het bedrijf International Destination Strategies (IDS). "Het gaat alleen nog maar om een plan. We hebben nu een eerste stap gezet, maar het is de vraag of het park er ooit komt."

IDS heeft de plannen voor HollandWorld kort geleden gepresenteerd aan de gemeenteraad. Het gaat om een park met allerlei thema's die belangrijk zijn voor Nederland. Volgens Van Driem moet het park 4 miljoen bezoeken per jaar trekken. "We gaan nu op zoek naar financiers. Het kan nog jaren duren voordat we groen licht krijgen, want de gemeenteraad en daarna de provincie Noord-Holland moeten het ook goedkeuren."

De gemeenteraad heeft vorige week een krediet van bijna 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van Park21. Volgens Hans van Driem is dat geld niet alleen voor HollandWorld. De gemeente wil wel bijdragen aan het project om potentiële financiers over de streep te trekken ook mee te doen.

De geluiden over de komst van een themapark klinken al jaren. Fractieassistent Koos de Vries van de ChristenUnie-SGP meldde vorige week nog tijdens een discussie over Park21 dat er honderden hotelbedden zijn gepland in HollandWorld en ook meerdere musea. Hij werd op de vingers getikt door wethouder Tom Horn, die hem erop wees dat hij uit geheime stukken citeerde.

Maar de plannen zijn inmiddels helemaal niet meer zo geheim, zo blijkt uit een website over het project. De wethouders Tom Horn en John Nederstigt, die samen de kar van Park21 trekken, spreken in een promotiefilmpje over Park21 in superlatieven over de mogelijkheden van het gebied en HollandWorld. Ook de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollengren is enthousiast.

Hans van Driem is vooralsnog wat terughoudender. Hij benadrukt dat er nog geen enkele beslissing over het project is genomen en dat de toekomst zal uitwijzen of de plannen daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd.