• Robert Joore
  • Robert Joore
  • Robert Joore
  • Robert Joore

Theo Weterings bij afscheid benoemd tot ereburger

HOOFDDORP Burgemeester Theo Weterings is donderdagavond bij zijn afscheid als burgemeester van Haarlemmermeer tijdens een buitengewone raadsvergadering benoemd tot ereburger. De vertrekkende burgemeester kreeg de bijbehorende onderscheiding met enige vertraging opgespeld door vicevoorzitter Mieke Booij van de gemeenteraad. Ook kinderburgemeester Merel Breur was daarbij aanwezig.

Theo Weterings was samen met zijn vrouw Wilma en hun zoon Walter het stralende middelpunt van een bijzondere afscheidsbijeenkomst in de raadzaal. Een lange rij sprekers keek terug op de verdiensten die de burgemeester in ruim tien jaar tijd voor Haarlemmermeer en de gehele regio heeft gehad.

Zo ging burgemeester Mieke Blankers van Ouder-Amstel terug naar de tijd dat zij CDA-raadslid was in Haarlemmermeer en in de vertrouwenscommissie zat die Theo Weterings als burgemeester heeft voorgedragen. Blankers had graag gezien dat Weterings half december bij haar afscheid een speech hield, maar nu was het andersom. "Het kan verkeren", zo citeerde Blankers Bredero. Volgens Mieke Blankers heeft zij er in feite voor gezorgd dat Theo Weterings burgemeester van Haarlemmermeer kon worden.

Ook een ander lid van de vertrouwenscommissie van destijds, Arjo van Bezooijen van de ChristenUnie-SGP, voerde het woord. Hij had net als toen een smurfenpopje meegenomen. De leden van de vertrouwenscommissie hadden de smurfen bij zich om het ijs bij de kandidaat-burgemeesters een beetje te breken. Weterings kon zich dat nog goed herinneren.

Er was ook een delegatie uit de Filipijnse zustergemeente Cebu City om Theo Weterings vaarwel te zeggen. Bestuurder Manosa Dizon deed dat namens burgemeester Osmena van Cebu. "Veel succes en dank je", zo eindigde de buitenlandse gast in het Nederlands.

Mieke Booij roemde vooral de altijd persoonlijke aanpak van Weterings Volgens haar heeft hij zich bij de inwoners erg geliefd gemaakt. "Je bent een echte burgervader die we erg gaan missen." Namens de raad kreeg de burgemeester een kunstwerk van kunstenaar Franz Bodner dat vrijwel niet te tillen was.

Ook locoburgemeester John Nederstigt roemde de vele verdiensten van Theo Weterings. Hij begon zijn toespraak over de confetti op de vloer van de Burgerzaal en noemde die 'Brabants pretafval'. Weterings werd trouwens toch veelvuldig aangesproken op zijn Brabantse roots. Dat was ook geen wonder als je terugkeert naar de stad waar zijn loopbaan ooit begon: Tilburg.

In zijn allerlaatste toespraak als burgemeester van Haarlemmermeer ging Theo Weterings in op alle woorden die over hem waren gesproken. Hij besprak tot slot drie thema's die hem na aan het hart liggen: de metamorfose van Haarlemmermeer als gemeente die meetelt, de veiligheid van de poldergemeente en de inwoners en ondernemers van Haarlemmermeer die hem na ruim tien jaar zo lief zijn geworden.

Na afloop van zijn speech gaf hij de voorzittershamer over aan Mieke Booij en zijn ambtsketen aan John Nederstigt. Komende week wachten een nieuwe hamer en ketting in Tilburg.