• Marina de wit
  • Trudy Witteman
  • Trudy Wittemand

Tiener in de hemel: ik ben geslaagd!

HAARLEMMERMEER Geslaagd! Vele tieners hebben vorige week hun middelbare school afgerond. Drie van hen vertellen hun verhaal.

Mélanie Verbeek (16), Hoofddorp, mavo "Ik was heel erg blij en opgelucht toen ik vorige week het goede nieuws te horen kreeg", is haar eerste reactie. "Vanaf het moment dat ik mijn laatste toets had afgerond was ik al zenuwachtig. Mijn laatste examen ging namelijk wat slechter en daardoor kreeg ik stress. Ik ben niet zo goed in Engels lezen. Een van mijn beste vriendinnen wist al vijf voor half twee dat ze geslaagd was en dat maakte mij nog zenuwachtiger. Ik wachtte samen met mijn ouders en mijn opa en oma op de uitslag en de vlag kon meteen gehesen worden!"

Mélanie gaat vanaf september naar het HMC in Amsterdam waar ze erg naar uit kijkt. Hoe gaat zij de komende weken invullen? "Ik werk al vanaf eind februari bij Shoeby in Floriande als taakassistente. De laatste weken maak ik steeds meer uren. En over anderhalve week ga ik met vakantie naar Portugal, daarna is de diploma uitreiking en eind juli ga ik nog een paar dagen naar Parijs." Gaat ze het Kaj Munk College missen? "Ik denk met name alle vrienden waar ik mee omging op school. En verder was de school makkelijk bereikbaar en heerste er altijd een gezellige sfeer." Inmiddels hebben er al een paar examenfeestjes plaatsgevonden en volgen er nog meer de komende weken. "Gelukkig was iedereen uit mijn vriendenkring in een keer geslaagd en hoefde niemand voor een her te gaan!"

Melle de Graaf (18) Zwanenburg, gymnasium De oerkreet die Melle produceerde toen hij hoorde dat hij geslaagd was aan het Lyceum Sancta Maria in Haarlem, moet zo ongeveer aan de andere kant van het dorp te horen zijn geweest. De zes jaar vwo waren redelijk makkelijk geweest en Melle was er vrij zeker van dat de laatste weken van keihard leren niet voor niets waren geweest. Maar toch. "De dag van het belletje was vrij heftig hoor. Ik zat in de kamer samen met m'n ouders en m'n broertje te wachten. Als de telefoon dan gaat schrik je even. Gelukkig zei mijn mentor gelijk dat ik het uitstekend gedaan had."

Nu eerst vakantie vieren en werken. Daarna begint Melle aan de 4-jarige opleiding voor gymleraar aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam-Osdorp. En zoals hij zes jaar lang dagelijks 12 kilometer heen en 12 kilometer terug fietste, pakt hij ook straks bij voorkeur de fiets. Een grote grijns volgt. "Een gymleraar moet tenslotte het goede voorbeeld geven."

Justin Hoes (16), Vijfhuizen, mavo Vijf weken lang heeft hij naar eigen zeggen 'zitten stampen'. De inspanningen van Justin zijn niet voor niets geweest: hij slaagde aan de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp KSH).

Natuurlijk is Justin dolblij dat hij het papiertje heeft. Hij had zich goed voorbereid. Het examen ging hem makkelijker af dan hij had gedacht. Behalve wiskunde dan. Dat vak vond hij 'heel pittig'. De ochtend dat hij vanwege de uitslag gebeld zou worden was hij heel zenuwachtig. Justin: "Toen de telefoon ging klonk een heel neutrale stem 'ik moet je wat vertellen'. Ik ben gezakt schoot door mijn hoofd. Maar nee, 'je bent geslaagd' was de boodschap. Om het te vieren ben ik 's avonds met mijn ouders en vrienden uit-eten geweest."

Na de vakantie gaat Justin beginnen aan de 3-jarige opleiding HTVP (Handhaving, Toezicht, Veiligheid, Politie) aan het ROC Amsterdam. Als vooropleiding voor de politie-academie. Zijn uiteindelijke doel is hondenbegeleider bij de politie worden.

Marina de Wit en Frans Witteman