• Joëlle Kelderman

Toch onderzoek naar fietspad Spieringweg

HOOFDDORP Er komt toch een onderzoek naar de mogelijkheid om op de Spieringweg tussen Cruquius en Vijfhuizen een vrijliggend fietspad aan te leggen. De gemeenteraad heeft daarover donderdagavond unaniem een motie aangenomen.

Wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer is tegen de komst van een fietspad langs de Spieringweg. Hij herhaalde donderdag zo'n pad onnodig te vinden om de veiligheid van fietsers naar Vijfhuizen te garanderen. De voltallige gemeenteraad dacht daar anders over.

Aanvankelijk riep de motie het college op om binnen een half jaar met een voorstel te komen. Wethouder Reneman zei dat die termijn onhaalbaar is. Er is volgens hem een intensief onderzoek nodig wat veel tijd vergt, omdat er grond moet worden onteigend. Bovendien kost zo'n onderzoek 75.000 euro. Het college krijgt nu een jaar de tijd om met een voorstel voor het fietspad te komen.

De aanleg van het fietspad heeft alles te maken met het bouwplan voor landgoed Wickevoort in Cruquius. Omwonenden zijn bang straks niet meer veilig op de fiets naar Vijfhuizen te kunnen.

De gemeenteraad is akkoord gegaan met de bouw van ruim 750 woningen op het landgoed. De raad heeft met moties en een amendement wel wat veranderingen in het plan tot stand gebracht. Zo komt er op initiatief van CDA en D66 een update van het verkeersonderzoek als daar vlak voor de start van de bouwwerkzaamheden aanleiding voor is.

Daarnaast is in overleg met de projectontwikkelaar besloten om het bouwplan zo aan te passen dat het zicht van de bewoners op de Ringdijk niet door nieuwbouw wordt belemmerd. Ook heeft de gemeenteraad uitgesproken dat het vrije uitzicht op het historische gemaal De Cruquius in geen geval verloren mag gaan.