• Ton Dijkstra

Twee van drie Haarlemmermeerders tegen associatieverdrag

HOOFDDORP Twee van de drie inwoners van Haarlemmermeer zijn tegen het associatieverdrag van Oekraïne met de EU. Dat blijkt uit de uitslag van het referendum van woensdag. Een grote meerderheid van 67.6 procent stemde tegen, terwijl 31,9 procent voor was.

De opkomst in Haarlemmermeer was met 36.7 procent opvallend hoog. Meestal scoort Haarlemmermeer met verkiezingen beneden het landelijk gemiddelde, maar woensdag was dat dus anders.

D66 voerde van de landelijke partijen de meest actieve campagne voor het verdrag. De fractievoorzitter van D66 in Haarlemmermeer, Denise Abbas, zegt de uitslag van het referendum te respecteren. "We zijn tenslotte democraten." Abbas zegt er trots op te zijn dat er in de polder zoveel mensen naar de stembus zijn gegaan. "We hebben tenminste burgers die meedenken."

Ook VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers is blij met de hoge opkomst. "Verder vind ik niet zoveel van de uitslag. Ikzelf heb voor gestemd, omdat ik nogal voor Europa ben."

De lokale partij Forza! heeft met grote vreugde gereageerd op de uitslag van het referendum. De partij heeft de afgelopen weken uitvoerig campagne gevoerd tegen het verdrag. Forza!-fractievoorzitter Paul Meijer: "We zijn blij dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de discussie over het associatieverdrag, maar ook in het verlengde hiervan over het beleid van de regering met betrekking tot de EU."

Ook Meijer is blij met de hoge opkomst. "Dit is democratie in de meest pure vorm. Ik ben overigens wel erg teleurgesteld in ons college en met name in enkele wethouders die zich zeer ontmoedigend en negatief hebben uitgelaten over dit referendum. Dit gaat nog wel een staartje krijgen, maar de euforie over de electante overwinning overheerst."