Tweede corporatie in de gemeente: Eigen Haard

HOOFDDORP De gemeente telt sinds deze week een nieuwe woningcorporatie: Eigen Haard. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de corporatie, zo heeft wethouder Tom Horn van Wonen dinsdag bekendgemaakt.

Eigen Haard, dat vooral woningen heeft in Amsterdam en Amstelveen, gaat direct voortvarend aan de slag in Haarlemmermeer. De corporatie wil in het Lincolnpark in Hoofddorp, de plek waar ooit de tijdelijke De Meerse op locatie stond, 200 tijdelijke woningen bouwen, waaronder de helft voor vluchtelingen met een verblijfstatus. Verder wordt onderzocht waar Eigen Haard de komende vijf jaar 400 tot 500 sociale huurwoningen kan bouwen.

De roep om een tweede woningcorporatie naast Ymere werd steeds sterker. Ymere was beperkt in het investeren in nieuwe projecten, omdat de corporatie tegen een flinke schuldenlast opkijkt. De rijksoverheid verbiedt daarom al te grote uitgaven.

Volgens wethouder Horn heeft Eigen Haard de afgelopen periode op financieel gebied een conservatiever beleid gevoerd. Daarom heeft deze corporatie nog wel de mogelijkheid om geld te steken in sociale huurprojecten.

Eigen Haard is niet helemaal nieuw in Haarlemmermeer. Kort geleden kwam de corporatie al in het nieuws door plannen voor 250 sociale huurwoningen op landgoed Wickevoort in Cruquius.

Wethouder Horn toonde zich dinsdag blij met de samenwerking met Eigen Haard. De samenwerking geldt vooralsnog voor een periode van vijf jaar, maar de wethouder sluit niet uit dat de twee partijen bij wederzijdse tevredenheid veel langer met elkaar in zee gaan.

De komst van Eigen Haard is overigens geen gevaar voor de positie van Ymere. Die blijft met een woningbestand van ruim 13.000 huizen verreweg de grootste verhuurder in Haarlemmermeer.