• Onno Hoes en Pieter Heiliegers hebben verheugd gereageerd op het positieve besluit van de Tweede Kamer.

    Henk van Ommeren

Tweede Kamer stemt in met nieuwe gemeente Haarlemmermeer

HOOFDDORP De nieuwe gemeente Haarlemmermeer kan begin volgend jaar definitief van start. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de fusie tussen de oude gemeente Haarlemmermeer en de buren van Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Wethouder Ap Reinders toonde zich erg blij dat het ei van de fusie eindelijk gelegd is. Hij is als bestuurder nauw betrokken geweest bij het gehele fusieproces. Ook de beide burgemeesters, Onno Hoes en Pieter Heiliegers, hebben verheugd gereageerd op het positieve besluit van de Tweede Kamer.

De Kamer heeft naast het wetsvoorstel ook een motie aangenomen waarin de provincie Noord-Holland opdracht heeft om te onderzoeken of er draagkracht is om van Spaarndam-West en -Oost één dorp te maken onder één gemeentebestuur. In de huidige voorstellen komt Spaarndam-Oost bij de nieuwe gemeente Haarlemmermeer en blijft het oude dorp Spaarndam bij Haarlem. Sommigen menen dat er een grenscorrectie moet komen.

Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat Spaarndam-Oost alsnog naar de gemeente Haarlem wordt overgeheveld. “Of wij krijgen Spaarndam-West er bij. Dat kan natuurlijk ook nog”, zo reageerde wethouder Reinders dinsdag op de motie.