• Jordy Schaap

Tweets fractieassistent Forza! wekken 'afgrijzen' raadsleden

HOOFDDORP De discussie zou eigenlijk gaan over de (on)mogelijkheid van de gemeenteraad om fractieassistenten te ontslaan, maar het debat ging donderdagavond vooral over de veelbesproken tweets van de pas benoemde fractieassistent van Forza!, Bert de Ruiter. Meerdere fracties vonden die berichten via Twitter niet door de beugel kunnen.

Het debat was niet toevallig aangevraagd door de voormalige fractiegenoten van Forza!, Kees van der Linden en Anneke van der Veer van Onafhankelijk Liberaal. Forza! was daarom bang dat zij het voor de kiezen zou krijgen en dat gebeurde ook.

Nu zijn de tweets die Bert de Ruiter de wereld instuurt raadsleden én anderen al geruime tijd een doorn in het oog. Zo twitterde DeBertuzz, zoals de Hoofddorper zich op Twitter noemt, een tijd geleden de boodschap 'Ze heer Anneke maar je spreekt het uit als kuthoer', een duidelijke verwijzing naar Forza!-afvallige Anneke van der Veer.

Recent nog retweette De Ruiter een foto van D66-leider Alexander Pechtold met een Hitler-snor. De Forza-man gebruikt daarnaast veelvuldig scheldwoorden en vloeken in zijn Twitterberichten.

D66-fractievoorzitter Denise Abbas zei dat de gewraakte tweets veel afgrijzen wekken. Ook HAP-fractievoorzitter Johan Rip zat zich geregeld mateloos te ergeren. Fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks stelde dat de verruwing in de gemeenteraad toeneemt en dat er over de overgangsvormen moet worden gedebatteerd.

Ondanks de afschuw over de gewraakte berichten vond een meerderheid van de raadsfracties niet dat de gemeenteraad fractieassistenten moet kunnen ontslaan. Abbas stelde dat partijen 'zelfreinigend vermogen' dienen te hebben om politici die over de schreef gaan te weren. Zij stelde dat Forza! dat vermogen kennelijk niet heeft. De D66-fractieleidster zei dat '60 jaar geleden is gebleken waartoe dat kan leiden'. Daarmee legde zij zonder het te zeggen een verband tussen Forza! en de Duitse nazi's.

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! was daar zeer ontstemd over. Volgens hem was Denise Abbas 'helemaal de weg kwijt'. Meijer stelde dat zijn partij voor vrije meningsuiting is en dat Forza! de eerste zal zijn om Bert de Ruiter weg te sturen als hij strafrechtelijk in de fout gaat.