• Ton Dijkstra

Twijfels in raad over plan voor Fort Hoofddorp

HOOFDDORP Veel fracties in de gemeenteraad hebben grote twijfels over de haalbaarheid van het plan om het Fort in Hoofddorp te restaureren en er een pannenkoekenrestaurant en openluchttheatertje in te vestigen. De partijen bestookten verantwoordelijk wethouder Derk Reneman donderdag tijdens een debat met kritische vragen.

De stichting Fort van Hooddorp heeft een plan gemaakt om het monument op te knappen en commercieel te exploiteren. De restauratie gaat 2.2 miljoen euro kosten en dan is er nog 2 ton nodig om het fort geschikt te maken als restaurant en theatertje. De stichting hoopt dat laatste bedrag bij elkaar te krijgen door een beroep te doen op sponsors en fondsen, zo zei voorzitter Schoemaker donderdag tegen de raad.

De provincie Noord-Holland heeft aangegeven de helft van de restauratie te willen betalen op voorwaarde dat de gemeente de andere helft ophoest. Er is veel achterstallig onderhoud in het monument.

De meeste partijen toonden zich donderdag weliswaar enthousiast als een cultuurhistorisch gebouw als het Fort wordt opengesteld voor het publiek, maar er zijn wel de nodige zorgen. Zo vroeg D66-raadslid Joost Koomen zich af of de gemeente geen enorm financieel risico loopt als ze instemt met het plan. Koomen had uitgerekend dat een horecaondernemer 350 pannenkoeken per dag moet bakken om financieel uit te komen. "Dat zijn er behoorlijk veel."

De financiën mogen misschien een probleem zijn, de verkeerssituatie rond het Fort wordt als een nog groter obstakel beschouwd. Wethouder Reneman gaf tijdens het debat toe dat hier geen oplossing voor is. Hij benadrukte dat het college met dit voorstel prioriteit heeft gegeven aan de cultuurhistorische waarde van het Fort.

Omwonenden zijn bang dat bezoekers hun auto straks lukraak op de Hoofdweg-westzijde of in de nabije woonwijk neerzetten. Er dreigt ook onveilige situatie met de fietsers op het fietspad naar het Fort, zei buurtbewoner Jan Wisse eerder tegen de raad. Hij stelde voor om een parkeerterrein aan te leggen achter molen De Eersteling, evenwijdig aan de Paxlaan.

Wethouder Reneman benadrukte dat het autoverkeer uit de buurt van het Fort moet worden geweerd. In het uiterste geval wil de gemeente daarvoor parkeervergunningen invoeren in de wijk, zo zei hij.