• Een overzicht van de drukte tijdens Meerlive vorig jaar.

    Jan Aukes
  • Veel sfeer tijdens een optreden van Walter Kroes.

    Jan Aukes
  • Van Dik Hout speelt donderdag op het festival.

    Persfoto

Jubileumeditie Meerlive: 'De mooiste line-up ooit'

HOOFDDORP Het is twintig jaar geleden dat drie jonge ondernemers (Hans de Jong, Frank Willemsen en Martin Langeveld) een kleinschalig muziekfeest op het Hoofddorpse Raadhuisplein organiseerden. Als onderdeel van de Oranje Driedaagse en onder de naam Het Festival zonder Naam. Die naam werd Meerlive, een meerdaags gratis toegankelijk muziekfeest voor de Haarlemmermeer. Dit jaar viert het evenement zijn jubileumeditie van 5 tot en met 8 september.

Inmiddels is dat uitgegroeid tot een fenomeen dat eigenlijk geen gelijken kent. De locatie is nog steeds hetzelfde en in de afgelopen twee decennia traden er 244 verschillende artiesten en groepen op. “Met elkaar ontvingen die een netto gage van circa 1,5 miljoen euro. Wil je een leuk voorbeeld: In 2001 trad een zekere Guus Meeuwis met Vagant hier op en dat kostte 4.300 euro oftewel 9.450 ouderwetse guldens. Ik vrees dat dat nu niet meer lukt”, lacht hij. En vervolgt: “Dit jaar hebben wij de mooiste line up ooit. Samen met de Meerlive Raad van Advies en onze trouwe sponsors kunnen we een echt mooi programma presenteren. Nog steeds, voor elk wat wils, nog steeds vier dagen, waarbij we alleen op de zaterdagavond een kleine vergoeding van de bezoekers vragen. Voor het overige is alles ook dit jaar weer gratis toegankelijk.”

DONDERDAG 5 SEPTEMBER De Meerlive-affiche van dit jaar vermeldt voor de openingsavond de naam van de dit jaar 25 jaar bestaande formatie Van Dik Hout, voor wie dit de vierde keer Meerlive wordt. Een andere bekende groep is Pater Moeskroen met hun ‘Folk en Gekkigheid’. Zoals de song ‘Roodkapje’, maar ook ‘Joost’, ‘Laat maar Waaien’ en ‘Hela Hola’. Vangrail speelt hits en klassiekers op een manier, die ze eerder de award voor Populairste Band van Nederland opleverde. Velen kennen zeker het nummer ‘Laat De Muziek Aan’, waarmee zij landelijk grote bekendheid kregen. Verder zal Meerlive DJ John McRaven op deze avond verschillende blokken met elkaar verbinden.

VRIJDAG 6 SEPTEMBER Vrijdagavond maakt TOF! Partyband zijn opwachting. Eveneens voor de twintigste keer! Deze veelzijdige band is er dus vanaf het prille begin bi geweest en maakt ook nu zijn opwachting met het zo bekend repertoire. Verder is het gelukt om niemand minder dan Tino Martin naar Hoofddorp te halen. De succesvolle zanger die probleemloos de grootste zalen uitverkoopt, maar inmiddels ook meerdere Edison Popprijzen in bezit heeft en zowel op de online muziekplatforms als bij de radiozenders populair is. Zijn jongste nummer ‘Zij Weet Het’ met de vermaarde zin ‘Iets te weinig money in mijn zakken’ galmt dagelijks uit menig speaker en wordt keihard meegezonden. Janieck is een Leidse singer-songwriter die wereldwijd bekendheid geniet. Hij werkt nauw samen met vele bekende artiesten, maar geeft nu ook vervolg aan zijn eigen carrière. Meerlive past, wat zijn management betreft, prima in die reeks. Een uniek optreden dus. Paul Sinha weet met zijn aanstekelijke R&B velen te treffen. Daarnaast schrijft hij voor zangeressen Anouk en Maan. Ook een prima artiest dus om het 2019-podium van Meerlive te bezoeken. En ook op vrijdagavond verzorgt John McRaven de nodige sets.

Volgende week deel twee over Meerlive.

Jacob Dekker