• pr

Van vredesonderhandelaar tot politicus

HOOFDDORP Op 15 maart zijn er verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. Onder de kandidaten van de 28 deelnemende partijen zijn ook meerdere inwoners van Haarlemmermeer. We stellen ze graag aan u voor. Vandaag is de spotlight gericht op Sven Koopmans uit Hoofddorp, die vredesonderhandelaar was voor de Verenigde Naties en nu nummer 33 staat op de kandidatenlijst van de VVD. Hij wil als Kamerlid een verbinding zijn tussen Den Haag en Haarlemmermeer.

Hoe bent u jurist geworden en vredesonderhandelaar bij de VN?

"Na het Haarlemmermeer lyceum heb ik rechten en poltiek gestudeerd en werd zo advocaat in Amsterdam. Ik schreef in Oxford een proefschrift over vredesonderhanelingen en interviewde daarvoor vredesonderhandelaars. Een daarvan vroeg mij te helpen bij onderhandelingen op Cyprus. Zo rolde ik door naar vredesprocessen in Kosovo, Darfur en Mali. De laatste jaren werkte ik voor de Verenigde Naties aan vrede in Syrië."

Hoe bent u bij de landelijke politiek betrokken geraakt en waarom is de VVD uw partij?

"Ik adviseer al lange tijd Kamerleden van verschillende partijen over buitenlandse politiek en juridische zaken. Tien jaar geleden kwam ik Mark Rutte tegen tijdens een diner en was het als enige met hem eens. Ik ben voor een realistische politiek die zich richt op concrete resultaten: veiligheid, zorg, economie, onderwijs. Dat betekent duidelijke ideeën hebben, zonder naïviteit over de wereld. Het betekent bereid zijn samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen ook als het moeilijk wordt. De VVD is daarin veruit de beste."

Hoeveel zetels gaat de VVD 15 maart halen en wordt Mark Rutte weer premier en waarom is dat goed voor Nederland?

"De VVD moet weer de grootste worden. Mark Rutte heeft het land uit de crisis gehaald en in de komende jaren moet iedereen daarvan gaan profiteren. De VVD wil een kwart miljoen nieuwe banen creëren, twee miljard euro naar de zorg, en fors investeren in veiligheid, belastingverlaging en onderwijs. Rutte is een succesvolle onderhandelaar en ook nog een heel sympathieke man. Je moet er toch niet aan denken dat Wilders wint?"

De verkiezingscampagne is in volle gang. Bevalt het flyeren en andere vormen van campagne voeren tot nu toe?

"Absoluut. Heel leuk om met iedereen op straat en aan de deur te praten over wat hen bezighoudt. Laatst nog met Hoofddorpers aan de keukentafel gezeten, samen met staatssecretaris Sander Dekker. Horen wat goed gaat in ons Nederland en wat nog beter kan. Gisteren ging ik in gesprek met iedereen in Zorgcentrum Meerstede in Hoofddorp en vanavond is er een debat over normen en waarden in het onderwijs op de KSH. Alles is te vinden op mijn Facebook-site SvenKoopmansVVD33."

Wat is volgens u de meest logische coalitie na de verkiezingen en vind u het goed dat de VVD concurrent PVV heeft uitgesloten als coalitiepartner?

"Ik hoop op coalitiepartners waar goed mee samen te werken is en die dicht bij ons staan. CDA en D66 liggen dan voor de hand. Het hangt natuurlijk van de uitslag af. Ik begrijp de zorgen van PVV-supporters goed. Maar Wilders laat keer op keer zien dat er met hem niet is samen te werken. Als het moeilijk wordt loopt hij weg. Hij radicaliseert en wil niet echt regeren. Als de PVV de grootste wordt kan dit juist zorgen voor een superlinkse regering van GroenLinks en PvdA die de grenzen opengooit!"

Er is in deze tijd door onder andere Wilders en Trump sprake van een enorme polarisatie in Nederland. Wat merkt u daar persoonlijk van en moeten we er iets tegen ondernemen?

"In mijn werk in vredesonderhandelingen merk ik hoe slecht het is als mensen alleen opkomen voor de eigen religie of eigen stam. Ik vind het dus heel treurig dat er ook hier steeds meer clubjes opkomen voor kleinschalig eigenbelang, of dat nou 'Denk' is, zogenaamd voor Turkse en Marokkaanse Nederlanders, of '50 Plus' beweerdelijk voor ouderen, maar eigenlijk alleen voor zichzelf. Nederland is voor alle Nederlanders, oud en jong, autochtoon en allochtoon, rijk en arm. We moeten ons niet laten verdelen. Stem daarom op een partij die een visie heeft voor iedereen."

Wat kan Haarlemmermeer verwachten als Hoofddorper Sven Koopmans na 15 maart in de Tweede Kamer komt?

"Als Kamerlid wil ik een verbinding zijn tussen Den Haag en Haarlemmermeer. Ik ben de enige verkiesbare kandidaat hiervandaan. Ik zal veel door de gemeente reizen en zoveel mogelijk met iedereen in gesprek gaan. Om te weten wat er speelt, om te adviseren, en om problemen en successen door te geven aan de regering. Om te helpen het mooie Haarlemmermeer nog sterker en leefbaarder te maken, in een Nederland dat Nederland blijft."