• ANP Foto

VAR EK voetbal 2020 in Vijfhuizen

HAARLEMMERMEER Voor het EK-voetbal in 2020 heeft de UEFA Expo Haarlemmermeer gekozen als locatie voor het International Broadcast Centre (IBC). München en Parijs hadden het nakijken. Alle beelden uit de twaalf speelsteden verdeeld over Europa, komen in de Expo samen om vervolgens de hele wereld over te gaan. Tijdens de wedstrijden zijn er zo'n 900 mensen tegelijk aan het werk.

Volgens locatiemanager Frank Duller, die de vergadering kwam bijpraten over wat er de komende tijd in de hal staat te gebeuren, heeft de UEFA na een tip van de KNVB voor de Expo gekozen. Dit vanwege de groene omgeving, de vele hotels in de buurt, de goede bereikbaarheid ten opzichte van Schiphol en het grote aantal parkeerplaatsen (3.200).

VAR De opbouw van het IBC begint 31 maart. Het voetbaltoernooi vindt plaats van 12 juni tot en met 12 juli."En als tijdens een wedstrijd de VAR geraadpleegd wordt, weet dan dat dit in Vijfhuizen, ook wel de dertiende speelstad genoemd, plaatsvindt. We zijn reuze trots op de uitverkiezing."

Met 51 wedstrijden en naar verwachting 2 miljard tv-kijkers is het IBC een gigantische logistieke en technische uitdaging.

Frans Witteman