• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

'Veel dank voor alle zorg die jullie geven'

HOOFDDORP Wethouder Horn (Zorg, Welzijn en Wonen) heeft donderdag een bezoek gebracht aan De Nieuwe Silo in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch. In de 'huiskamer van de wijk' heeft hij pluimen uitgereikt aan drie mantelzorgers en aan de beheerder van het wijkcentrum.

Het werd 9 november, één dag voor De Dag van de Mantelzorg, een bijzondere ontmoeting. Want terwijl het wekelijkse sjoelen gewoon doorging, kon wethouder Horn maar liefst drie mantelzorgers bedanken voor hun jarenlange zorg die ze gaven en geven aan een man, een vader, een moeder en een broer. En om te horen of en hoe de gemeente een helpende hand kan bieden naast hetgeen Mantelzorg en Meer nu al doet.

Zittend op de lounchebank deden de mantelzorgers kort hun verhaal. Drie verschillende verhalen, met drie verschillende omstandigheden. Want bij Dorinde de Jong ging het om een vader en broer. Bij Manuela Schrander gaat het om haar man en bij Joop Peters om zijn moeder. Maar er waren ook duidelijke overeenkomsten. Dat je er 'zomaar' inrolt. Dat de zorg begint met 'een handje helpen' en dat het langzaam maar zeker steeds meer wordt. Dat alle drie 'het gewoon doen', zonder daar iets voor terug te vragen. Dat het soms niet meevalt. En dat het fantastisch is zodra je werkgever met je mee wilt denken en wanneer je kunt terugvallen op een grote groep familieleden, vrienden of buren zodra het even nodig is.

"Maar wat jullie ook alllemaal hebben", aldus de wethouder, "is dat jullie het wel gedaan hebben en nog steeds doen. Daar hoort een woord van dank bij. Bij deze."

Daarna richtte hij zich tot de beheerder van De Nieuwe Silo, Tiny Guit. Ook voor haar was er een pluim en een fraaie bos bloemen, omdat zij in haar rol van beheerder (en dan vooral hoe zij die invult) een belangrijke bijdrage levert aan de Meer voor Elkaar samenleving.

Als voorbeeld noemde de wethouder het organiseren van activiteiten voor dementerende wijkbewoners, zoals sjoelen, koffie drinken of een maaltijd gebruiken. Dit geeft verlichting aan de mantelzorgers.

Op de Dag van de Mantelzorg zelf krijgen alle bij Mantelzorg en Meer aangemelde mantelzorgers een Tinteling. Dat zijn er zo'n 2.500. In Haarlemmermeer zijn overigens zo'n 12.000 mantelzorgers actief.