• Marianne Schuurmans staat de pers te woord nadat er een auto is ingereden op gemeentehuis Bemmel, augustus 2018.

    Koen van Weel

Veel vertrouwen in Haarlemmermeer voor Marianne Schuurmans: 'zeer ervaren en integer'

HOOFDDORP Het was nagelbijten maandagavond in de Burgerzaal voor mensen die niet bij het geheime beraad van de gemeenteraad mochten zijn over de voordracht voor een nieuwe burgemeester. Hun geduld werd wel erg op de proef gesteld. Uiteindelijk kwam er ruim voor middernacht alsnog witte rook uit de raadzaal: Marianne Schuurmans is de beoogde nieuwe burgemeester van Haarlemmermeer.

De bekendmaking van de naam leverde hier en daar wat fronsende blikken op. Bij het horen van de naam Marianne Schuurmans ging er niet bij iedereen direct een lichtje branden. Zij is in haar politieke leven tot dusverre vooral actief geweest in Gelderland. In de praktijk ligt die provincie nog altijd ver weg.

De eerste reactie op de uiteindelijke voordracht van de gemeenteraad kwam zo'n beetje van Marianne Schuurmans zelf. Zij liet via Twitter weten: "Ik vind deze voordracht een grote eer en wil dan ook de leden van de vertrouwenscommissie en van de gemeenteraad bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik zie uit naar samenwerking."

VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten, voorzitter van de voornoemde vertrouwenscommissie, liet weten dat haar fractie zich erg verheugd op de samenwerking met de nieuwe burgemeester. Fractievoorzitter Johan Rip van de HAP sloot zich daar bij aan: "Het was een open en boeiende vergadering met als uitkomst Marianne Schuurmans als nieuwe burgemeester. De gemeente Haarlemmermeer krijgt wat het verdient: een uitstekende burgemeester."

CDA-fractieleider Herman Koning reageert ook opgetogen. "Het CDA is bijzonder blij met de uitverkiezing van mevrouw Schuurmans. Wij krijgen een vrouw die haar sporen heeft verdiend als burgemeester, integer is, bestand tegen agressie en conflictsituaties. Maar bovenal een burgemeester voor alle 31 kernen wil zijn, maar ook het boegbeeld van de gemeente naar buiten kan zijn."

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! is positief. "Onze fractie is blij met de keuze van de raad. We zien uit naar een prettige en constructieve samenwerking met mevrouw Schuurmans."

Frits Verhagen