• Renée Heijmans

Veldbloemen hebben tijd nodig

Renée Heijmans

BADHOEVEDORP Dat het even zou duren voordat de veldbloemen, in maart gezaaid door de kinderen van de groepen 3 van de Plesmanschool en de Oranje Nassauschool, te zien zouden zijn, was begrijpelijk. Maar dat het nog jaren zou duren was alleen bij de insiders bekend.

Een omwonende is niet blij met het uitzicht op de kop van de Rietwijckstraat bij de Groene Zoom: "Het is één grote woestenij en de gemeente maait alleen het strookje er voor en verder lijkt er niets te gebeuren." Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat vooraf alles is gedaan om dit te laten slagen. "Het veld is voorbewerkt, het gras is gefreesd, er is gezorgd voor een voedzame boden en de grond is dusdanig bewerkt dat het bloemzaad de grond in kan. Maar daarna moet de natuur z'n werk doen en het kan drie tot vier jaren duren voordat het zaad ook daadwerkelijk aanslaat. Bovendien is gras sterk en het kan zijn dat dit eerst nog de boventoon voert." Een kwestie van heel veel geduld dus, voordat er iets moois te zien is. Dit wordt ook bevestigd door Jan Kloppenburg, van de werkgroep maaibeleid van de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp. "Reeds aan het begin van dit projectje heeft de gemeente aangegeven dat men pas na 2 á 3 jaar het resultaat mag verwachten. Dus: wat geduld betrachten." Er is ook een lichtpuntje, laat de gemeente weten: "Er is nu al wel sprake van meer diversiteit aan gras en kruiden op het veld: goed voor de bijen."

Het maaibeleid, waarop sinds vorig jaar door de gemeente 25 procent bezuinigd wordt, is een haast letterlijke doorn in het oog van vele dorpelingen. Naast nieuwe onkruidsoorten in de tuinen zien sommige stukken van het dorp er zeer onverzorgd uit. Daarnaast groeit tussen de tegels van de voetpaden het onkruid welig, dit als gevolg van het feit dat de gemeente begin dit jaar gestopt is met het gebruiken van gif voor onkruidbestrijding. "Dat mocht al niet meer als het ging om onkruidbestrijding in groen zoals perkjes en grasveldjes maar dat mag nu ook niet meer bij onkruidbestrijding op verhard oppervlak, zoals stoepen en straten." Het onkruid komt nu sneller weer terug nadat het is weggehaald. "Enerzijds een goed teken, want dat betekent dat het gif is uitgewerkt. Anderzijds betekent het ook dat we meer energie en dus meer geld in het weghalen van onkruid moeten steken. Maar dit staat los van de bezuinigingen op het maaibeleid", geeft de woordvoerder aan.