• Archief

Verbod op ongewenst aanbieden taxidiensten op Schiphol blijft

HAARLEMMERMEER Het blijft verboden om bepaalde taxidiensten aan te bieden rond Schiphol Plaza. De Raad van State heeft de gemeente Haarlemmermeer in het gelijk gesteld in een zaak over deze kwestie, zo laat de gemeente weten. Eerder gaf de rechtbank Noord-Holland de gemeente ook al gelijk.

Burgemeester Onno Hoes reageert verheugd op het nieuws. " Het instellen van een verbodsgebied voor ongewenste taxidiensten werkt, dat merken we dagelijks. Binnen dit gebied hebben reizigers niet of nauwelijks meer last van opdringerige, agressieve taxichauffeurs."

NODIGE ONRUST De overlast van taxichauffeurs die hun diensten illegaal aanboden door op agressieve wijze klanten te werven op Schiphol Plaza, zogenaamde 'snorders', leidde in het verleden tot de nodige onrust onder zowel chauffeurs als passagiers op de luchthaven. De gemeente Haarlemmermeer besloot daarom in 2017 een verbodsgebied in te stellen voor het buiten de auto aanbieden van taxidiensten. Onder het aangewezen gebied valt ook de A-baan, waar het uitsluitend mogelijk is taxidiensten vanuit de eigen taxi aan te bieden.

Volgens de gemeente bleek het verbod de oplossing tot het probleem. 'Sinds de instelling van het verbodsgebied en de handhaving op het verbod, is het agressief benaderen van reizigers veel minder geworden', aldus de gemeente. 'Samen met andere partijen, zoals de KMar, Schiphol, het Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), is de gemeente hiermee in staat om de overlast van het ongewenst aanbieden van taxidiensten aan te pakken.'

KORT GEDING De betreffende chauffeurs spanden eerder al een kort geding aan tegen de gemeente, maar werden in het ongelijk gesteld. En ook de Raad van State geeft de gemeente nu gelijk. Maar het probleem is daarmee niet perse volledig opgelost. De taxichauffeurs die niet rond Schiphol Plaza mogen staan, staan nu vaak precies op de grens van het gebied om zo toch klanten te werven.

Burgemeester Hoes: "We krijgen met enige regelmaat signalen dat er ook hier sprake is van opdringerig en agressief gedrag. We vragen daarom iedereen die te maken heeft gehad met bedreiging, belediging of zelfs mishandeling, hiervan aangifte te doen bij de politie of de Koninklijke Marechaussee én om dit te melden bij de gemeente Haarlemmermeer. Zo krijgen we een goed beeld van de ervaren overlast in dit gebied en kunnen we hierop beter anticiperen."