• Redactie

Verbod op vragen van raadslid Beusenberg

HOOFDDORP Er is opnieuw beroering ontstaan rond fractievoorzitter Rinus Beusenberg van Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH). Die stelde schriftelijke vragen aan het college over financiële kwesties, maar de burgemeester heeft geweigerd deze in behandeling te nemen.

Volgens woordvoerder Huisman van de raadsgriffie heeft burgemeester Weterings de beslissing genomen uit bescherming van de integriteit van het gemeentebestuur. De burgemeester wilde overleg met Beusenberg, maar die heeft dat weer geweigerd. "De burgemeester bepaalt niet welke vragen wij mogen stellen."

Inmiddels heeft burgemeester Weterings wel een brief over de kwestie geschreven aan alle fractievoorzitters in de gemeenteraad, het zogeheten seniorenconvent. De inhoud van deze brief is echter vertrouwelijk.

De gewraakte vragen houden verband met een uitvoerig onderzoek van Beusenberg naar de rol van voormalige advocaten van hem in de rechtszaken van afgelopen jaren tegen de gemeente. Het raadslid stelt dat meerdere raadslieden hem hebben misleid. Over die kwestie dient komende maandag een zaak bij de Raad van Discipline in Amsterdam.

Uit het onderzoek is verder naar voren gekomen dat er sprake is van mysterieuze betalingen. Zo heeft ondernemer Beusenberg aan de affaire rond erotisch uitgaanscentrum City4Love een schuld overgehouden van ruim een miljoen euro. Hij staat daarvoor echter niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Ook zijn zijn facturen mogelijk aan zijn vroegere advocaat Harry van Schie door onbekende derden betaald. Beusenberg had aan het college willen vragen of de gemeente daar misschien mee te maken heeft. Burgemeester Weterings heeft daar met zijn beslissing dus een stokje voor gestoken.

Raadslid Beusenberg heeft in het verleden meermalen het verwijt gekregen dat hij vooral zijn eigen belangen behartigt als politicus. Daarom heeft hij andere fracties gevraagd om zijn vragen in te dienen, maar meerdere collega's blijken niet erg happig. "Ik wil corruptie aanpakken. Ik ga hoe dan ook door."