Verdachte dodelijk schietincident op Schiphol aangehouden

SCHIPHOL De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag 7 juli op Schiphol een 20-jarige Rotterdammer aangehouden. De man stond sinds 17 februari op de Nationale Opsporingslijst. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een dodelijk schietincident in Rotterdam waarbij een 29-jarige man om het leven kwam.

De vermoedelijke schutter, de 34-jarige Cengiz Akin, is nog steeds voortvluchtig

Op 23 september 2014 werd in een druk eethuis aan de Mathenesserweg in Rotterdam het vuur geopend op een bezoeker. De man, de Amsterdammer Hamdi Bilir, overleed ter plekke. De politie startte meteen een grootschalig rechercheonderzoek.

Gedurende het onderzoek werden verschillende opsporingsmiddelen ingezet om de vermoedelijke schutter op te sporen. De inzet van deze middelen leidde niet tot het achterhalen van de verblijfplaats van twee verdachten. De hoogste instantie van het Openbaar Ministerie, het College van Procureurs-Generaal, gaf daarop toestemming om hun identiteit bekend te maken. Op 17 februari 2015 werden ze geplaatst op de Nationale Opsporingslijst, de lijst met de meest gezochte personen van ons land. Hun foto en naam verschenen daardoor in diverse media. Dit leverde meerdere tips op. Als gevolg van deze druk, meldde de 20-jarige verdachte zich dinsdag 7 juli na zijn aankomst uit Turkije op Schiphol bij de Koninklijke Marechaussee en werd hij aangehouden.