• Crash Museum

Lezing 'De Vliegvelden van de Geallieerden in Engeland'

AALSMEERDERBRUG Peter de Raaf houdt zaterdag 17 augustus om 13.00 uur in het Crash Museum, Aalsmeerderdijk 460, een lezing over "De Vliegvelden van de Geallieerden in Engeland tijdens WO 2".

Tijdens de tweede wereldoorlog hadden de geallieerden in Engeland ruim 700 vliegvelden in gebruik. Deze vliegvelden waren zo gepositioneerd dat ongedacht de aanvliegroute er altijd wel een was waarop men landen kon. De vliegvelden lagen in een driehoek van ruim 15 Km uit elkaar en hadden meestal een banenstelsel van drie start- of landingsbanen. Tijdens de oorlogsjaren bleek al gauw dat er steeds meer vliegvelden nodig waren. Dit resulteerde in 1942 tot de oplevering van 125 nieuwe vliegvelden. Voor het juiste begrip: Er werd er een iedere drie dagen een opgeleverd. Vandaag de dag is er nog veel te zien van die vliegvelden.

De lezing van De Raaf gaat over "toen en nu" met door Peter zelfgemaakte beelden. Het is een verhaal over vliegvelden, gebouwen en mensen. 

Deze lezing is goed te combineren met een uitgebreid bezoek aan het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum '40-'45. Het museum is geopend op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en elke tweede zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang bedraagt 5 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.