• Koen Suyk

Proef met 'slimme stoplichten' in Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER Op meerdere plekken in Haarlemmermeer zijn verkeerslichten geplaatst die aftellen waardoor automobilisten kunnen zien wanneer een verkeerslicht op groen gaat. Deze zogenaamde 'slimme stoplichten' staan onder meer achter het NS-station in Hoofddorp en op de Bennebroekerdijk.

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! vroeg er donderdag naar in de gemeenteraad. Hij wilde weten of de verkeerslichten een proef waren of een permanente plek krijgen. Verkeerswethouder Marja Ruigrok zei eerst dat ze definitief waren, maar corrigeerde dat later. Volgens haar gaat het om een pilot. Als de nieuwe verkeerslichten voldoen, komen ze ook op andere locaties in de polder.

REGENSENSOREN GroenLinks-raadslid Peter Boerman, een fervent fietser, deed daarop het verzoek om regensensoren aan te brengen op verkeerslichten. Die sensoren zorgen ervoor dat fietsers voorrang krijgen bij een stoplicht als het regent. Wethouder Ruigrok, die zelf ook geregeld op de fiets te vinden is, zei het een waardevolle suggestie te vinden. Zij gaat bekijken of de regensensoren ook voor Haarlemmermeer haalbaar zijn.