• Ton Dijkstra

Verkeersdrempels op IJweg gaan weg

HOOFDDORP Drie verkeersdrempels op de IJweg in Hoofddorp en Zwanenburg worden op korte termijn weggehaald. Dat heeft wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer dinsdag gezegd tijdens het persuurtje.

Na een motie in de gemeenteraad over onnodige hobbels op de polderwegen riep de gemeente een meldpunt in het leven, waar inwoners hun klachten kwijt konden over bestaande drempels. Het meldpunt leverde uiteindelijk 513 meldingen op over in totaal 145 locaties.

Bijna een kwart van alle klachten, 111 om precies te zijn, ging over twee verkeersdrempels op de IJweg in de wijk Toolenburg. Die zijn veel automobilisten een doorn in het oog, zo is gebleken. Wethouder Reneman sprak dinsdag over een 'topper'.

Onderzoek heeft uitgewezen dat deze drempels niet meer nodig zijn. Ze worden binnenkort verwijderd. Volgens Reneman waren de hobbels vooral van belang in de periode dat de IJweg nog de belangrijkste verbinding was tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Die tijd ligt inmiddels achter ons, aldus de wethouder.

Reneman wil ook de andere, minder hoge, plateaus op de IJweg aanpakken, maar niet op korte termijn. De operatie hangt af van de vraag of de bussluis in Floriande definitief wordt opgeheven of niet. De wethouder verwacht in 2018 of 2019 meer actie op de IJweg.

De verkeersdrempel op de IJweg bij Zwanenburg moet er binnenkort ook aan geloven. In totaal 44 automobilisten klaagden over die hobbel. De drie genoemde drempels zijn de enige die binnen afzienbare tijd verdwijnen. Andere drempels, zoals in Nieuw-Vennep, Rijsenhout en Zwaanshoek, worden pas weggehaald als er groot onderhoud wordt gepleegd aan een weg.

Er zijn nog veel meer hobbels waarover automobilisten hebben geklaagd bij genoemd meldpunt. Wethouder Reneman zei dat deze verkeersdrempels worden bekeken op het moment dat de wegen worden aangepakt.