• redactie

Verkeerslichten van de toekomst rond Schiphol

SCHIPHOL De provincie Noord-Holland gaat in 2017 50 bestaande verkeerslichten in het gebied rond Schiphol slimmer maken. Leveranciers van verkeerslichten realiseren volgend jaar op ongeveer 1200 kruisingen in Nederland een nieuwe generatie intelligente verkeerslichten. In Haarlemmermeer komen de verkeerslichten op de hele N201 en op de N232 (Schipholweg en Fokkerweg).

Als wegbeheerder kan de provincie straks nieuwe slimme verkeersregelingen laten maken, die wachttijden bij de 'stoplichten' verder naar beneden brengt. Ook kunnen wegbeheerders met deze ontwikkeling vrachtwagens informeren over de snelheid die ze moeten aanhouden om niet te hoeven stoppen bij de kruising. Dit scheelt extra wachttijd voor het overige verkeer en vermindert ook het brandstofgebruik van de vrachtauto.

SMART MOBILITY Het slimmer maken van deze verkeerslichten past binnen het beleid van de provincie om met slimme technieken - smart mobility - de doorstroming en veiligheid op de wegen te verbeteren. Hier maakt ook de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen, en het testen daarvan in een stedelijke omgeving als Schiphol, onderdeel van uit.