• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

Verkiezing 'veiligste idee' krijgt twee winnaars

HAARLEMMERMEER De wedstrijd 'het veiligste idee voor Haarlemmermeer heeft niet één, maar twee winnaars opgeleverd. Andy van Eck en de 11-jarige Massine mochten op de Veiligheidsdag een go-pro camera in ontvangst nemen voor het aanpassen van een verkeerslicht en het organiseren van 'leer de mensen om je heen kennen' ontmoetingen.

Beide voorstellen spraken de jury (met onder andere vertegenwoordigers van politie en brandweer) aan omdat het om herkenbare situaties gaat, oplossingsgericht zijn en een dubbel doel nastreven: zowel praktisch als het gevoel van veiligheid verhogen. Zo kreeg Andy van Eck uit Badhoevedorp zijn hoofdprijs, omdat hij voorstelde een verkeerslichteninstallatie aan te passen ter hoogte van de Oranje Nassau School aan de Amersfoordtlaan. Volgens hem hoog nodig omdat hij regelmatig kinderen in de kraag moet vatten die willen oversteken terwijl de bus voorrang krijgt en 'dus' doorrijdt. "Dat daar nog geen ongelukken zijn gebeurd, mag best een wonder heten", aldus de Badhoevedorper die meteen een technische oplossing kon aanbieden.

"Hier moeten we naar kijken", liet juryvoorzitter burgemeester Weterings weten, zonder keiharde toezeggingen te doen dat er ook een aanpassing plaatsvindt. "Want we willen nu eenmaal dat het OV voorrang krijgt. Maar nogmaals, we gaan er zeker naar kijken."

De 11-jarige Manisse, leerling van De Optimist uit Hoofddorp, hield een boeiend betoog over het gevoel van veiligheid en hoe je dat kunt verhogen door mensen bij elkaar te brengen. En door de site van de gemeente eenvoudiger te maken, met name het onderdeel 'kadernota veiligheid'. Het leverde hem groot applaus op van de jury en de andere belangstellenden, de go-pro camera, een uitnodiging van een rondleiding door het raadhuis (door de burgemeester) en een uitnodiging van Menes (jongerenorganisatie in Haarlemmermeer). Een uitnodiging waar hij eens goed over na gaat denken, want daarvoor moet je minimaal 12 jaar zijn.

De bekendmaking van het veiligste idee maakte deel uit van een veiligheidsmiddag in het Cultuurgebouw. In de hal konden bezoekers op diverse veiligheidsgebieden (zoals inbraak, brand, internet) informatie inwinnen. Het aantal belangstellenden was laag. "Maar daar moet je je niet door laten leiden", vond burgemeester Weterings. "Veiligheid is een gezamenllijke opdracht waar we elke dag aan moeten werken. Daarom moet je dit soort informatiebijeenkomsten blijven organiseren, zodat we van inwoners en ondernemers horen waar en hoe het nog beter kan."

Enkele andere veiligheidvoorstellen waren invoering van een verbod op het gebruik van oordopjes in combinatie van een mobiel (voor fietsers en bromfietsers) en het verpreiden van een sticker met daarop foto en telefoonnummer van de wijkagent. In totaal zijn er 11 voorstellen ingebracht.