• Kees van der Veer

Verzet tegen hoogte Hyde Park blijft: 'We voelen ons machteloos'

HOOFDDORP Omwonenden van het omvangrijke bouwproject Hyde Park in Beukenhorst-West blijven fel gekant tegen de voorgenomen hoogte van de woontorens. Dat bleek vorige week tijdens de raadsvergadering, waar de politiek zich boog over de bouw van de eerste twee bouwblokken aan de Planetenweg en de Marsstraat.

Dat de bouw van Hyde Park veel weerstand oproept in de directe omgeving was al eerder bekend. Critici hekelen vooral de massaliteit van de plannen en de hoogte van de woontorens. Vorige week werd duidelijk dat het verzet tegen de plannen nog even hevig is als vorig jaar zomer.

Woordvoerder Frans van Wijk van de belangenvereniging Maak Beukenhorst Mook stelde zelfs dat de weerstand alleen maar is toegenomen. Volgens hem is er ondanks de toezegging dat er nog eens naar de plannen zou worden gekeken. "Laat u geen zand in de ogen strooien", zo gaf Van Wijk aan de raad mee. "Ik vraag u vooral kritisch te blijven."

Bewoonster Van Melle van de Kruisweg ging nog een stapje verder. Zij nodigde raadsleden bij haar thuis uit om met eigen ogen te kijken wat er allemaal gaat veranderen met haar uitzicht. "We voelen ons machteloos." Van Melle trok een vergelijking met het bioscoopcomplex in het centrum van Hoofddorp. Volgens haar zitten zij en haar buren straks tegen twintig van dat soort gebouwen op elkaar aan te kijken.

De meeste raadsleden toonden begrip voor de onvrede bij de omwonenden. VVD-raadslid Mark Achterbergh noemde het logisch dat het project weerstand oproept. Maar als bewoners er schade van ondervinden, kunnen ze een procedure voor planschade beginnen, zo stelde de VVD'er. Zijn collega Rinus Beusenberg (SRH) vond dat Achterbergh inwoners niet naar de rechter moest sturen maar hun belangen moest behartigen.

Ook wethouder Jurgen Nobel begreep heel goed dat veel mensen niet zitten te wachten op Hyde Park. Het algemeen belang van het bouwen van grote aantallen huizen weegt volgens hem zwaarder dan het individuele belang van omwonenden. Volgens Nobel is er wel degelijk een bouwlaag minder dan in het oorspronkelijke plan.

Frits Verhagen