• Vijfhuizen Culinair, een feestje voor jong en oud.

    Trudy Witteman

Vijfhuizen Culinair: genieten op dorpsbrink Vijfhuizen

VIJFHUIZEN "In één woord een superdag." Unaniem onderstrepen de talloze bezoekers de woorden van de organisatoren. Vijfhuizen Culinair is opnieuw een feest voor de zintuigen. Voor de vijfde keer inmiddels.

Dat deze editie het eerste lustrum is dat is bijna niemand ontgaan. Op de zonovergoten brink van het dorp wordt al voorzichtig vooruit gekeken. Natuurlijk, er zal nog heel wat water door de Ringvaart stromen voor het zover is, maar mede-organisator Joris van der Kleij weet zeker dat deze dag 'een prima opmaat is voor het tweede lustrum'. Een uitspraak waar hij vele dorpsgenoten én mensen van elders een groot plezier mee doet. De proeverij op de derde zaterdag van juni is een vaste waarde geworden.

Vanwege de voetbalwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen komt het feest wat later op gang dan gebruikelijk, maar als eenmaal de brink is volgestroomd is er geen houden meer aan. Huisgemaakte patat van het Graanpakhuis, oester bloody mary van restaurant 't Fort, gambo's pil pil van de Koperen Hemel, scroppino dirt dog van De Oude Meerpaal, pulled pork van Smoking BBQ, koffie van Knusz. Het is culinair genieten in een dorpse sfeer. Een sfeer die Rina en Fred Verlinden uitstekend bevalt. Ze wonen in Zwanenburg maar verwachten eind dit jaar naar Vijfhuizen te kunnen verhuizen. "We zijn alvast aan het inburgeren", lacht Fred bij een biertje. "Dit feestje bevalt ons wel."

Ook Karin Smit geniet. "Vrijdagavond ontmoette ik Henk Vroom en die raadde me aan naar Culinair te gaan. Ik heb er geen spijt van", bekent de Beverwijkse die in Vijfhuizen is opgegroeid en heel veel oude bekenden tegen het lijf loopt. Ik ben 58 en kom nog uit de hokjescultuur in het dorp maar dat is gelukkig allemaal voorbij", constateert ze.

Ook Jolein van der Geest, witte wijn in de hand, heeft het druk. Ze heeft al wat gegeten en is onderweg naar het volgende puntdak. "Maar het schiet niet op. Ik spreek zóveel mensen. Babbelen en muntjes halen, daar gaat de meeste tijd inzitten. Het is geen straf hoor. Want wat vind ik het een geweldig feest."

Frans Witteman