• Eric van Lieshout

Vluchtelingen noodopvang Vijfhuizen komen niet voor maart

VIJFHUIZEN De toekomstige bewoners van de noodopvang voor vluchtelingen bij Vijfhuizen komen daar zeker niet voor maart. Dat heeft een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dinsdag gezegd.

Volgens de woordvoerster heeft het COA besloten de bezwaarprocedure af te wachten voordat er wordt begonnen met de bouw van de paviljoens. Die procedure duurt in totaal zes weken en eindigt in maart.

De gemeente gaf vorige maand een vergunning af voor de opvang van maximaal 300 asielzoekers in Vijfhuizen. De gemeenteraad debatteert op donderdag 18 februari over de verleende vergunning en de gevolgen die dat heeft voor Vijfhuizen.

Volgens de COA-woordvoerster is het nog niet duidelijk wanneer de bouw van de opvang werkelijk van start gaat. "We wachten weliswaar op die bezwaarperiode, maar dat wil niet zeggen dat we nu niet al bezig zijn met de aanschaf van materialen en het werven van mensen. Dat kan gewoon doorgaan."

Volgens de woordvoerster is de noodopvang nog altijd dringend nodig. "Er stromen op dit moment 600 vluchtelingen per week Nederland binnen. Dat zijn er 500 meer dan vorig jaar in deze tijd. Maar het zijn er weer veel minder dan de 4200 asielzoekers per week waar in september vorig jaar sprake van was. Toen moesten we mensen opvangen in een crisisopvang, zoals ook in Vijfhuizen. Gelukkig is die crisisopvang nu niet meer nodig."