• Redactie

Volmondige instemming met fusie buurgemeenten

HOOFDDORP De gemeenteraden van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude hebben donderdagavond unaniem ingestemd met de fusie van beide buurgemeenten. Na het besluit kon de kurk van de fles en werd er uitbundig getoost op de nieuwe gemeente. Het herindelingsadvies gaat nu naar de provincie Noord-Holland en daarna naar de rijksoverheid om de samenvoeging van beide gemeenten officieel te bekrachtigen.

De gemeenteraad van Haarlemmermeer had weinig woorden nodig om tot een eensluidend besluit te komen. De diverse sprekers benadrukten wel dat het een historisch besluit is.

Ook burgemeester Theo Weterings sprak over een historische avond. Hij memoreerde dat de gemeente Haarlemmermeer die in juli 1855 is ontstaan per 31 december 2018 formeel wordt opgeheven. Vanaf 1 januari 2019 ziet de nieuwe gemeente Haarlemmermeer het levenslicht met in totaal 31 kernen en meer dan 150.000 inwoners.

Weterings benadrukte dat de fusie een breed draagvlak kent bij de bevolking. De ingebrachte zienswijzen waren voor een groot deel positief. Hij heette de toekomstige inwoners alvast welkom. "U zult zich thuis voelen in de nieuwe gemeente Haarlemmermeer."

De burgemeester zei nog maar eens dat de eigenheid van de 31 verschillende kernen in de nieuwe gemeente van groot belang is en zal blijven.