Vorig jaar fors minder zwerfafval

HOOFDDORP Er is vorig jaar 88 ton zwerfafval opgehaald in Haarlemmermeer. In 2013 was dat nog 117 ton. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water van Beheer en Onderhoud zei dinsdag dat de daling van de hoeveelheid zwerfvuil vooral in het laatste halfjaar van 2014 opmerkelijk is.

Volgens Steffens verdienen allereerst inwoners een pluim voor de vermindering. "Dit zet zoden aan de dijk. Als er sprake is van veel zwerfvuil, geeft dat altijd een minder prettig gevoel. Dat zie je bij brengparkjes. Als daar vuil ligt, gooien mensen hun rotzooi er gewoon bij."

Hoewel de cijfers dus hoopgevend zijn, kan het volgens wethouder Steffens altijd nog beter. "Elk blikje dat op straat ligt, is er natuurlijk een te veel. Als je beseft dat we elk jaar 4,5 ton moeten uitgeven om het zwerfafval in te zamelen, dan is dat zonde geld. Het is wel geld van de burger dat we veel liever uitgeven aan leukere dingen."

De wethouder is erg blij met een recent project van het Natuur- en Milieucentrum Haarlemmermeer (NMCH) om scholieren bewust te maken dat ze verpakkingen ook in de prullenbak kunnen gooien in plaats van op straat te gooien.