• Pixabay.com

VVD hekelt ‘vakantiegeld’ frauduleuze Poolse arbeiders

HAARLEMMERMEER De VVD maakt zich grote zorgen over het grootschalig misbruik van WW-uitkeringen door Polen. Naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur heeft VVD-raadslid Mark Achterbergh-Copier het college schriftelijke vragen gesteld over hoe de gemeente handhaaft en samenwerkt met het UWV als het gaat om WW-fraude.

Nieuwsuur bracht zaterdag het nieuws dat er opnieuw grootschalig misbruik wordt gemaakt van WW-uitkeringen door Polen. In september vorig jaar maakte de tv-rubriek al eerder een reportage over deze misstand. Een medewerker van het UWV zei in de uitzending dat frauderende Polen de WW 'De Grote Vakantie' noemen.

PIJNLIJK Raadslid Achterbergh-Copier vindt de fraude niet kunnen. “Het is niet alleen pijnlijk, maar zelfs gevaarlijk voor de continuïteit van ons sociaal-zekerheidsstelsel. Daar is dat stelsel namelijk niet voor bedoeld.”

Het is ook niet een nieuw probleem. De eerste signalen over fraude met zogeheten tussenpersonen stammen al uit 2014. Nu is er nieuwe fraude aan het licht gekomen in Tilburg. Daar staat een flatgebouw waar buitengewoon veel WW-uitkeringen per adres werden uitgekeerd. Het blijkt om fraude te gaan.

VOORKOMEN Volgens Achterbergh-Copier is een en ander te voorkomen. “Door een vergelijking te maken met de gemeentelijke basisadministratie”, geeft het raadslid aan. In de praktijk is zo'n vergelijking er niet. Het UWV schijnt het te blokkeren.

De VVD vindt dat onacceptabel. Achterbergh-Copier: “Als er een soortgelijke situatie in onze gemeente speelt, dan moet het college samen met het UWV optrekken en daar actief op gaan handhaven. Een WW-uitkering is een tijdelijk steun in de rug om werkzoekenden te helpen hun inkomensverlies te overbruggen. Het is geen vakantiegeld voor frauduleuze Poolse arbeiders.”