• Pixabay.com

VVD stelt vragen over fraude met sociale huurwoningen

HOOFDDORP De VVD-fractie in de gemeenteraad wil weten of er ook in Haarlemmermeer sprake is van grootschalige fraude met sociale huurwoningen. Fractievoorzitter Beryl van Straten heeft het college er schriftelijke vragen over gesteld.

Aanleiding voor de vragen is een artikel vorige week in het Parool over fraude met huurwoningen in Amsterdam. Het fraudeteam van woningcorporatie Ymere heeft de fraude ontdekt. Er wordt gebruik gemaakt van valse documenten. Bovendien wordt er illegaal onderverhuurd. Ymere en andere corporaties spreken in het artikel van een 'professionele bende'.

CIJFERS Het fraudeteam van Ymere vermoedt dat de fraude ook elders speelt. Daarom wil de VVD weten of de fraude ook in Haarlemmermeer speelt en of het college contact heeft gehad met Ymere. De liberalen zijn ook benieuwd of er cijfers bekend zijn over illegale onderverhuur.

Van Straten is van mening dat de mogelijke fraude hard moet worden bestreden. “Sociale huurwoningen worden mede gebouwd met gemeenschapsgeld. Fraude met gemeenschapsgeld moet keihard worden aangepakt worden. Je benadeelt niet alleen mensen die op de wachtlijst staan, maar ook nog eens vrijwel iedereen die hier via belastingen aan meebetaalt.”