• Archief

VVD wil dat college afstand neemt van Nashville-verklaring

HAARLEMMERMEER VVD-raadslid Mark Achterbergh-Copier heeft het college opgeroepen afstand te nemen van de Nashville-verklaring en maatregelen te nemen tegen eventuele subsidiegerechtigde organisaties in de polder die de verklaring hebben ondertekend. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de partij heeft gesteld. 

Afgelopen week kwam plots de zogenaamde Nashville-verklaring in het nieuws, een pamflet waarin volgens de opstellers te lezen is hoe christenen moeten omgaan met zaken als het huwelijk en seksualiteit. Volgens tegenstanders is het document vooral een manifest tegen homoseksualiteit en transgenderisme. De Nashville-verklaring is de Nederlandse vertaling van het Nashville Statement, een document dat in 2017 al in de Verenigde Staten werd gepubliceerd.

ONRUST VVD-raadslid Mark Achterberg-Copier wil dat het college van Haarlemmermeer zich uitspreekt tegen het pamflet. Hij heeft hierover daarom vragen gesteld aan het college. "De verklaring veroorzaakt namelijk veel maatschappelijke onrust, onvrede en frustratie binnen onder andere de LHBT+ gemeenschap."

Achterbergh geeft ook aan dat het Openbaar Ministerie inmiddels onderzoek doet naar de strafbaarheid van de verklaring. "Discriminatie en uitsluiting van minderheden zijn verwerpelijk en passen niet binnen de inclusieve cultuur van onze gemeente Haarlemmermeer. De VVD Haarlemmermeer ziet daarom graag dat de gemeente elke vorm van discriminatie en/of uitsluiting tegengaat."

IN GESPREK Zo stelt hij de vraag of het college bereid is te onderzoeken welke personen of organisaties in Haarlemmermeer het document hebben ondertekend en zo ja, of de gemeente dan met deze groep in gesprek wil gaan. "De gemeente moet ook met deze groepen in dialoog blijven gaan." Achterbergh roept het college op om maatregelen te nemen tegen subsidiegerechtigde organisaties die in Haarlemmermeer zijn gevestigd en zich verbonden hebben aan de verklaring.