• Eric van Lieshout

VVD wil maximaal 200 vluchtelingen in noodopvang

HOOFDDORP De VVD-fractie wil dat er maximaal 200 vluchtelingen worden opgevangen bij de Expohal in Vijfhuizen. Van die groep moet 90 procent uit gezinnen bestaan. Dat schrijft VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers op de website van zijn partij.

De VVD liet zich eerder nog op de vlakte over haar standpunt over de noodopvang. Begin deze week zijn fractieleden gaan praten met inwoners van Vijfhuizen. Volgens Kuipers is zijn fractie niet blij om vluchtelingen op te vangen, maar aan de andere kant beseffen de liberalen ook wel dat 'er iets moet gebeuren'. Dat is volgens de VVD ook het geluid dat de VVD in Vijfhuizen heeft gehoord.

De VVD-fractie stelt wel voorwaarden aan de komst van de noodopvang. Zo moet 90 procent uit gezinnen bestaan. Jonge alleenstaande mannen kunnen beter bij grote steden worden opgevangen, vinden de liberalen, want daar is meer te doen dan in een dorp als Vijfhuizen.

Het college van B en W gaat uit van een noodopvang voor 400 vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou inzetten op grotere centra, omdat die rendabel zouden zijn. De VVD vindt niet dat het COA de grootte van de opvang moet bepalen, maar de gemeente.