• Ton Dijkstra

VVD wil wachten met AZC tot behoefte blijkt

HOOFDDORP De VVD-fractie in de gemeenteraad wil wachten met zoeken naar een geschikte plek voor een asielzoekerscentrum (AZC) totdat blijkt of er wel behoefte is aan zo'n nieuwe opvanglocatie. Dat zei VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers woensdag tijdens de raadsvergadering. Hij vroeg het college te wachten met een zoektocht totdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) met een concrete vraag komt.

Het college van burgemeester en wethouders maakte kort geleden bekend op zoek te willen naar een geschikte plek voor één of misschien zelfs twee AZC's voor 300 tot 500 asielzoekers. Die voorziening zou in de plaats moeten komen van de noodopvang in Vijfhuizen, die in elk geval in mei volgend jaar dicht gaat.

Volgens VVD-voorman Kuipers kun je op dit moment overal lezen dat opvangcentra voor asielzoekers half of helemaal leeg staan. Hij vroeg zich daarom of het wel zo verstandig is om naar een plek voor een AZC te gaan zoeken.

Wethouder Tom Horn kon zich die vraag goed voorstellen, maar wel volgens hem is het wel degelijk nodig om nog naar een locatie te gaan zoeken. Weliswaar komen er veel minder vluchtelingen naar Europa en is het onzeker of dat zo zal blijven, maar opvangplekken blijven vooralsnog meer dan nodig. "Staatssecretaris Dijkhoff heeft de gemeenten duidelijk gemaakt dat ze moeten stoppen."

De gemeenteraad buigt zich na de zomer over de mogelijke komst van een AZC of AZC's. Dat gebeurt op het moment dat ook de eerste evaluatie van de noodopvang in Vijfhuizen wordt besproken.