• Jurgen Nobel (VVD), politicus van het jaar, gemeenteraad Haarlemmermeer.

    Jur Engelchor

VVD'er Jurgen Nobel gekozen tot Politicus van het Jaar

HOOFDDORP Fractievoorzitter Jurgen Nobel van de VVD is donderdagavond de winnaar geworden van de Peter van Groenigen-bokaal als Politicus van het Jaar 2017. De VVD'er kreeg in de raadzaal de bijbehorende bekers uitgereikt door programmamaker Henk van der Eem van Meerradio.

De vier journalisten van Haarlems Dagblad, Nieuwsblad Haarlemmermeer, Meerradio en HCNieuws die regelmatig de raadsvergadering bezoeken bepaalden de einduitslag. Jurgen Nobel is de opvolger van CDA-raadslid Herman Koning die vorig jaar met de eer ging strijken. De CDA'er werd dit jaar derde.

Op de tweede plaats eindigde verrassend het onafhankelijke raadslid Anneke van der Veer. Zij werd geroemd omdat zij als 'eenpersoonsfractie een buitengewoon actief volksvertegenwoordiger is met een mening over een breed scala aan onderwerpen'.

Henk van der Eem had in zijn toespraak ook een hele tas vol loftuitingen voor winnaar Jurgen Nobel. "Sociaal vaardig legt hij contact met andere raadsleden en toont daarmee dat het politiek handwerk hem niet vreemd is. Zijn overheersende aanwezigheid en zijn debatvaardigheid helpen hem daarbij. Hij kan hoofd- en bijzaken goed scheiden en brengt zaken terug tot de essentie."

De raadsleden Nicole Mulder (GroenLinks) en Mieke Booy (PvdA) werden samen vierde. De politiek verslaggevers gaven verder ook punten aan Maaike Ballieux (GroenLinks), Willem Klijn (PvdA), Sophie van de Meeberg (HAP), Paul Meijer (Forza!), Johan Rip (HAP) en Beryl van Straten (VVD).

De winnaar zei zich vereerd te voelen met zijn uitverkiezing. Hij vertelde ook dat hij als lid van de JOVD (jongeren van de VVD) het genoegen heeft gehad met de naamgever van de prijs, Peter van Groenigen, te hebben gesproken. Het in 2014 overleden raadslid van de HAP nam de moeite om bij de JOVD op bezoek te gaan. Dat leverde een boeiende ontmoeting op. Nobel: "Natuurlijk waren we het grondig met elkaar oneens."

Burgemeester Onno Hoes deed nog een duit in het zakje door voor te stellen om volgend jaar ook de wethouders te laten meedoen aan de verkiezing van politicus van het jaar. Volgens hem wordt daarmee het niveau van de kandidaten aanzienlijk verhoogd.