Website Groene Kapstok online

HAARLEMMERMEER Wethouder John Nederstigt heeft vorige week tijdens de 2e inspiratiebijeenkomst de website GroeneKapstok.nl gelanceerd. De bijeenkomst voor leerkrachten, directeuren en bestuurders van basisscholen in Haarlemmermeer vond plaats op de openbare basisschool De Zwanebloem in Zwaanshoek, die onlangs zelf haar Groene Speelplein opende.

Het verduurzamen van basisscholen is goed voor het milieu en laat kinderen kennismaken met bijvoorbeeld afvalscheiding, groen en duurzame energie. Nederstigt benadrukte dat onderwijs en duurzaamheid hand in hand gaan. Uit onderzoek blijkt dat leerprestaties van de kinderen verbeteren in een gezonde atmosfeer. Op een groen schoolplein kunnen leerlingen ontdekken, klauteren en buiten les krijgen, veel leuker dan een rechthoekig betegeld plein. Door kinderen nu al te leren zuinig om te gaan met water of te laten zien dat je wind of zon als energie kunt gebruiken, is dat straks voor hen als volwassenen vanzelfsprekend. Nederstigt vroeg de scholen ervaringen met elkaar te delen: "Ik ben er trots op dat ik de nieuwe website van de Groene Kapstok mag onthullen en wil nu alvast alle scholen vragen om hun ideeën, kennis en ervaringen op deze website te delen. Want leren; dat doen we vooral van elkaar."

Arjanne Lagendijk, directeur van NMCX: "Er zijn inmiddels al een aantal inspirerende voorbeelden van duurzame maatregelen op basisscholen in Haarlemmermeer. De Groene Kapstok biedt een platform om deze ervaringen te delen. NMCX helpt geïnteresseerde scholen weer om deze maatregelen te realiseren."

Eén van de andere sprekers, directeur Willem Elsnerus van de Dr. Plesmanschool, heeft in samenwerking met afvalverwerkers Meerlanden het project Super Scholen Opruim Project voor het eerst gebruikt in de klas. Kinderen gooien na de pauze afval weg in de verschillende afvalbakken. Restafval is al met de helft afgenomen. Niet alleen is er bewustwording gecreëerd op school, ook thuis willen kinderen graag afval scheiden.

Om duurzame toepassingen op school te stimuleren organiseert de Groene Kapstok ook in 2015 een prijsvraag voor het leukste, best uitvoerbare plan voor duurzame maatregelen op school. Het winnende idee levert circa 1.500 euro op. Danielle Rodenhuis, directeur van de Zevensprong, riep op om deel te nemen aan de prijsvraag en deelde haar ervaringen als winnaar 2014. Op GroeneKapstok.nl is te lezen hoe de scholen kunnen winnen.