• Redactie

'Wegen in Haarlemmerliede en Spaarnwoude slecht onderhouden'

HOOFDDORP Veel wegen in de toekomstige fusiegemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn slecht onderhouden. Dat zei VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers vorige week in de gemeenteraad. Volgens hem laat ook het onderhoud van de openbare ruimte te wensen over. "Dat gaat de nieuwe gemeente nog veel geld kosten."

Kuipers vertelde dat hij tegenwoordig motorrijder is en dat hij kort geleden op de motor in Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Hij vergeleek de bruggetjes en kleine wegen met die in Frankrijk. Helaas gold dat volgens de VVD'er ook voor het onderhoud.

Burgemeester Theo Weterings bevestigde de waarneming van 'motorgod' Henk Kuipers. Het is één van de onderwerpen die beide gemeenten nog met elkaar moeten bespreken, aldus de burgemeester.

Henk Kuipers nam trouwens nog meer waar tijdens zijn uitstapje naar de buurgemeente. Zo kwam hij er achter dat er in Spaarndam een windhondenrenbaan is en dat er ook een modeltreinbaan te vinden is bij de buren. De nieuwe gemeente Haarlemmermeer krijgt daardoor een nog rijker aanbod, zo stelde de VVD'er vast.

De gemeenteraad besprak vorige week de reacties vanuit inwoners van beide fusiegemeenten op het herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente. Er kwamen uiteindelijk 237 reacties binnen, waarvan het overgrote deel positief. De raad vond net als het college dat de reacties geen aanleiding zijn om het ontwerp te wijzen.

Vorige maand vond in Haarlemmerliede nog een hoorzitting voor mensen die hun standpunt persoonlijk wilden toelichten. Er waren in totaal acht insprekers, twee positief en zes negatief. De critici vinden dat Spaarndam-Oost samen met Spaarndam-West bij Haarlem moet worden gevoegd.

De gemeenteraad voelt daar niks voor. Volgens de fracties is de wens om aansluiting te zoeken bij Haarlem bij een klein groepje inwoners van Spaarndam-Oost niet op feiten maar op gevoelens gebaseerd.

De raad hekelde de rol die de gemeente Haarlem daarbij speelt. PvdA-fractievoorzitter Chris Vonk noemde die rol 'niet netjes'. "Ze zijn aan het porren in een aanstaand gelukkig huwelijk."

Als het herindelingsontwerp donderdag definitief wordt vastgesteld door de gemeenteraden van beide fusiegemeenten gaat het stuk ter goedkeuring naar de provincie Noord-Holland. De Tweede en Eerste Kamer hebben het laatste woord in het proces dat 1 januari 2019 tot de nieuwe gemeente Haarlemmermeer moet leiden.