• Henk van Ommeren

Weinig belangstelling voor veiligheidsdialoog in Zwanenburg

Henk van Ommeren

ZWANENBURG Om het gevoel van veiligheid en leefbaarheid te verbeteren is de gemeente Haarlemmermeer gestart met een veiligheidsdialoog. Handhavers komen naar de burgers in diverse woonkernen toe om te discussiëren over dit onderwerp. Helaas werd het bezoek aan Zwanenburg een fiasco.

De gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude willen de inwoners en ondernemers actief betrekken bij het veiligheidsbeleid. Op zeven locaties bezoeken handhavers ondersteund door vertegenwoordigers van andere organisaties op gebied van veiligheid de diverse woonkernen. Aan het begin van de zomer waren in Nieuw-Vennep naast de burgemeester ook brandweer en politie aanwezig. De bezoeken vinden met name plaats tijdens weekmarkten.

In Zwanenburg was het bezoek gepland op vrijdag 18 augustus van 19.00 tot 21.00 uur. Waarschijnlijk omdat er geen weekmarkt is in Zwanenburg werd voor de koopavond gekozen. Echter tijdens de koopavond zijn er naast de supermarkten slechts enkele andere winkels geopend. Er was bovendien enige onduidelijkheid over de plaats waar dit zou plaatsvinden. Een van de handhavers Jan Hofman: "Toen wij langs de Kom reden was het daar erg rustig. Daarom zijn wij verder gereden naar het winkelgebied waar onder andere Albert Heijn is. Ook daar was het erg rustig." Zijn collega Dagistan Aydin vult aan: "Wij werden er daar op gewezen dat wij eigenlijk op de Kom verwacht werden. Dus wij zijn maar weer terug gegaan."

Helaas bleek ook op de Kom de belangstelling tegen te vallen. In het eerste uur kwamen er slechts twee inwoners om in gesprek te gaan. Een van deze bewoners uitte kritiek op de organisatie: "Het is nog midden in de vakanties. Ook de informatie vooraf was beperkt en slecht. Bovendien zijn op vrijdagavond bijna alleen de supermarkten open. Verder is er helemaal niemand van bijvoorbeeld de politie aanwezig."

Het gevoel van veel Zwanenburgers dat het dorp er een beetje bijhangt werd door de manier waarop dit plaatsvond enigszins bevestigd. Immers in bijvoorbeeld Nieuw-Vennep waren vooraf flyers rondgestuurd. Ook de dorps- en wijkraden alsmede de scholieren waren apart benaderd. Verder was er vanuit het gemeentebestuur belangstelling. Iets wat in Zwanenburg zeker niet het geval was.