• Jur Engelchor

Weterings: Forza moet zich schamen

HOOFDDORP De fractie van Forza! maakt ten onrechte veel stampij over de toespraken bij de jaarlijkse Dodenherdenking. Dat zei burgemeester Theo Weterings dinsdag in reactie op het besluit van de lokale partij om volgend jaar een eigen plechtigheid te houden. "Forza! moet zich schamen", zo vindt de burgemeester.

De aankondiging van Forza! voortaan een eigen dodenherdenking te organiseren is een protest tegen de toespraken van de gemeente. Volgens fractievoorzitter Paul Meijer verschuift het accent van die toespraken steeds meer in de richting van vluchtelingen en is er steeds minder aandacht voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Weterings bestrijdt de kritiek van Forza! Volgens hem is er in de toespraken wel degelijk veel aandacht voor de slachtoffers van de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog en moet dat ook vooral zo blijven. "Maar voor de jongere generatie hebben we ook de verplichting die belangrijke boodschap te vertalen naar het heden." Om die reden is dit jaar in de toespraken het Syrische meisje Yara aangehaald dat haar knuffel moest achterlaten bij haar vlucht naar Europa.

Volgens Weterings heeft hij op de 4-mei-toespraak veel positieve reacties gekregen. "Mensen vonden het in Weteringbrug een erg Haarlemmermeerse speech. Het thema was ook verhalen doorvertellen."

De burgemeester betreurt de beslissing van Forza! om volgend jaar een eigen herdenking te organiseren. "Ik neem daar afstand van. Ze doen geen recht aan de oprechte toespraken die op de verschillende plekken zijn uitgesproken. Bovendien heeft Forza! die beslissing genomen voordat ze de tekst van de herdenking dit jaar onder ogen hadden gehad. Er is sprake van een enorme overkill."