• Fotografie Renata Jansen / Haarlemmermeer / wethouder Adam Elzakalai

    Renata Jansen-Fotografie

Wethouder Elzakalai blikt vol vertrouwen vooruit op 2016

HAARLEMMERMEER Het wordt met recht een druk jaartje voor wethouder Adam Elzakalai. In zijn portefeuilles staat heel veel te gebeuren. De wethouder kijkt vol vertrouwen vooruit op het overvolle jaar. "Het wordt druk maar ik heb er zin in."

2016 mag dan een bijzonder jaar worden, Adam Elzakalai heeft vorig jaar ook niet bepaald stilgezeten. Voor de buitenwereld leek het allemaal om honkbal te draaien. De perikelen met het nieuwe honkbalstadion hielden de wethouder danig bezig en recent nog moest de gemeente de noodlijdende stichting ETO, de beheerder van het stadion, de helpende hand reiken om het hoofd boven water te houden.Wethouder Elzakalai is blij dat de gemeenteraad uiteindelijk unaniem haar steun heeft uitgesproken voor ETO en de honkbalsport.

"Want het is niet mis wat we bijdragen aan de exploitatie van het stadion. Maar we zijn er natuurlijk nog niet. We zullen dit jaar alles op alles moeten zetten om het honkbal weer financieel gezond te krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken."In het nieuwe jaar staat honkbal opnieuw op de agenda, maar dan meer in positieve zin. In september wordt in het prachtige honkbalstadion in Hoofddorp het EK honkbal gespeeld. Sportwethouder Elzakalai verwacht dat dit evenement als een vliegwiel gaat werken voor het honkbal. ,,Je zag het toen Raymond van Barneveld succes had met pijltjes gooien. Iedereen wilde opeens een dartbord."

 

OPTIMISTISCH Adam Elzakalai is optimisch gestemd over het nieuwe jaar. De jarenlange economische crisis lijkt definitief achter de rug. De wethouder hoort het overal om zich heen. "Het leeft en bruist weer in de polder. Neem het winkelcentrum in het centrum van Hoofddorp. Dat draait als nooit te voren, ondanks dat winkelcentra het moeilijk hebben door internet. Het gaat om de beleving. Die moet goed zijn."2016 is ook het jaar dat de luchthaven Schiphol 100 jaar bestaat. Dat wordt het hele jaar door gevierd en de gemeente viert dat feestje graag met Schiphol mee. Zo wordt bijvoorbeeld astronaut André Kuipers ambassadeur van de citymarketingscampagne in 2016.  Tijdens het grote VNG-congres in juni, als Haarlemmermeer gastheer is van tout bestuurlijk Nederland, wordt ook stilgestaan bij de jarige luchthaven.Wethouder Elzakalai hoopt dat de positieve kanten van de luchthaven het komende jaar wat meer aan bod mogen komen. "De afgelopen jaren ging het vooral over de hinder en de geluidsoverlast. Maar we mogen toch ook wel eens benadrukken hoe blij we zijn met de kracht van de Schipholregio en de kansen die dat biedt. Het is toch uniek dat je zo'n internationaal vliegveld in stedelijk gebied hebt. Dat is nergens anders in de wereld."

 

DOGMA Elzakalai vindt het ook onzin dat het vermeende vlieglawaai nieuwbouw blokkeert. "Het heet dat er 120.000 ernstig gehinderden zijn. Maar dat is volgens mij een dogma. Ik was laatst in de nieuwe kerk in Rijsenhout en ik vroeg aan de 300 aanwezigen wie er van hen last heeft van vliegtuigen. Er staken zeven mensen hun hand op."De wethouder is er groot voorstander van als in Haarlemmermeer een zogeheten IBA (internationale bauausstellung) wordt gerealiseerd. Dit uit Duitsland overgewaaid concept ziet toe op een innovatieve ontwikkeling van een gebied. Haarlemmermeer met Schiphol binnen haar grenzen zou daar uitermate geschikt voor zijn, zo meent Adam Elzakalai. Belangrijke partijen als de luchthaven en KLM zijn al enthousiast over dit idee. Als het aan de wethouder ligt, worden er in 2016 spijkers met koppen geslagen. Nederland moet bij de les blijven, want de internationale concurrentie is groot. Elzakalai was kort geleden op de nieuwe luchthaven van Istanbul. "Als we niet oppassen kan dat vliegveld zomaar de positie van Schiphol overnemen."Ook op lokaal gebied is er in het nieuwe jaar veel te doen. Wethouder Elzakalai stelt tevreden vast dat Haarlemmermeer voorop loopt op tal van terreinen. "Maar we kunnen niet achterover leunen. We moeten blijven vernieuwen. Samen met mijn collega's John Nederstigt en Ap Reinders zijn we al volop bezig met de economische kansen en mogelijkheden voor de naaste en verdere toekomst."

Adam Elzakalai is er trots op dat hij deel uitmaakt van dat proces.De wethouder gaat in het nieuwe jaar ook door met de herwaardering van de Ringvaart en omgeving. Hij gaf al eerder aan de vaart zo'n uniek stukje Haarlemmermeer te vinden dat je er veel meer mee zou moeten doen. Hij gaat er verder over in gesprek met vertegenwoordigers van de Ringdijkdorpen. "Veel mensen doen een rondje Ringvaart, op de fiets of in de boot. Maak daar dan een vaste activiteit van."Adam Elzakalai wil graag aan het eind van 2016 bekijken welke van zijn ambities voor dit jaar zijn waargemaakt. Op één resultaat mag je hem zeker afrekenen: dat Nederland in september in Hoofddorp Europees kampioen honkbal wordt. Die ambitie lijkt vooralsnog niet al te hoog gegrepen.