Wethouder Elzakalai: kansarme winkelstraten afstoten

HOOFDDORP Om bestaande winkelcentra te versterken moeten kansarme winkelstraten worden afgestoten. Dat zei wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken maandagavond tijdens een politiek café van de VVD over de leegstand in winkelcentra. "Laten we concentreren en niet uitbreiden."

Haarlemmermeer heeft om die reden net als 52 andere Nederlandse gemeenten de zogeheten Retaildeal ondertekend. Die deal ziet erop toe om een deel van de beschikbare hoeveelheid vierkante meters winkelruimte uit de markt te halen. Die zouden een andere bestemming kunnen krijgen.

Volgens wethouder Elzakalai komen sommige gebieden in Haarlemmermeer daar ook voor in aanmerking. Hij zei dat de twee winkelcentra in het centrum van Nieuw-Venep en die in Getsewoud maar op een kilometer van elkaar vandaan staan. "Dat zouden we nu nooit meer zo doen."

Winkelcentrum De Symfonie in Nieuw-Vennep heeft het al jaren moeilijk. De Vennepse dorpsraadvoorzitter Peter Bokhorst stelde dat op dit moment alle neuzen van de winkeliers dezelfde kant op staan en dat er actie kan worden genomen. "We hebben eigenlijk zitten slapen. Er was ook sprake van grootheidswaanzin. We wilden hetzelfde als Hoofddorp, maar we moeten ons realiseren dat we niet meer zijn dan een wijkwinkelcentrum. Het is een kwestie van herstellen en gezond maken wat we hebben."

In Hoofddorp spelen andere zaken, zo bleek tijdens de discussie. Volgens centrummanager Sonja Olthuis van Hoofddorp Winkelstad is het beloofde horecagebied in het centrum van Hoofddorp nog allesbehalve gerealiseerd. "Jongeren willen kroegjes af en hun ouders willen misschien een muziekcafé of grandcafé. Er is zeker nog geen uitgaansplein in Hoofddorp."

Vastgoedeigenaar Nico de Jong, die enkele winkelpanden aan de Kruisweg bezit, had een heldere boodschap. Volgens hem moet de politiek een veel meer consistent beleid voeren ten opzichte van de middenstand. "Als er een nieuwe wethouder of nieuwe gemeenteraad aantreedt, moet opeens alles weer anders. Dat geeft geen vertrouwen. Houd vast aan je beleid." Wethouder Elzakalai onderschreef de hartenkreet van De Jong.

Retaildeskundige Hans van Tellingen had een hoopvolle boodschap voor alle aanwezige winkeliers en ondernemers. Hij hield hen voor dat internet niet langer een bedreiging is voor fysieke winkels. Sterker nog: binnen afzienbare tijd zijn internetbedrijven óf failliet of hebben zich in een winkelgebied gevestigd. Volgens Van Tellingen is die trend nu al zichtbaar. Hij stelde dat het daarom onzin is om te denken dat winkelcentra gaan verdwijnen door de verkoop via internet. Die online verkoop bedraagt op dit moment nog slechts vijf procent.