Wethouder Nederstigt op klimaattop: polder ideale proeftuin voor nieuwe economie

HOOFDDORP De internationale klimaattop in Parijs is een succes geworden. Bijna 200 landen hebben afgesproken dat het roer echt om moet. De Haarlemmermeerse wethouder John Nederstigt van Duurzaamheid was vorige week één van de vele sprekers tijdens de top. Hij sprak in het Nederlands paviljoen.

Nederstigt benadrukte voor een gehoor van vele internationale gasten dat Haarlemmermeer dé ideale proeftuin is voor de nieuwe economie, de zogeheten circulaire economie, waarbij er geen beroep meer wordt gedaan op de oude energiebronnen. Haarlemmermeer werkt al enige tijd aan die nieuwe economie.

Die inspanning is inmiddels goed zichtbaar, zo zei wethouder Nederstigt: de zonnepanelen op de daken van corporatiewoningen van Ymere in Graan voor Visch, het Olifantsgras rond Schiphol, energieleverancier Tegenstroom, investeringsfonds Meerwaarde, de verffabriek Rigo die vlas verbouwt in Haarlemmermeer voor de lijnolie voor duurzame verf. Het innovatieve algenbedrijf dat eerder dit jaar is gestart in een oude kas in Rijsenhout. En zo ging John Nederstigt nog een tijdje door. De duurzame initiatieven zijn in feite te veel om op te noemen. De gemeente regelt die zaken niet allemaal zelf, maar faciliteert ze wel.

Om de vaart er goed in te houden, pleitte de wethouder in Parijs John Nederstigt voor regelgeving die rekening houdt met innovaties in plaats van regelgeving die gericht is op de huidige situatie. En om een proeftuin echt tot z地 recht te laten komen, zouden er regelvrije zones moeten komen.