• ROBERTJOORE fotobureua R&M Joore
  • ROBERTJOORE fotobureua R&M Joore
  • ROBERTJOORE fotobureua R&M Joore

Wethouder Nederstigt plant boom bij Bomenfeest

HOOFDDORP In de Fruittuien heeft wethouder John Nederstigt vanmorgen het startsein geven voor het Bomenfeest. Hij deed dat door zes jonge appelbomen te planten ter vervanging van een aantal gerooide bomen die oud en slecht waren. Het Bomenfeest in de Fruittuinen is georganiseerd door Hoofddorp-Centraal, de Groengroep en de kinderboerderij.

FRUITTUINEN De Groengroep van de Fruittuinen en de gemeente Haarlemmermeer zijn bezig de boomgaard op te knappen. De Fruittuinen is een proeftuin voor fruitontwikkeling in Haarlemmermeer, aangelegd vlak voor de Tweede Wereldoorlog, met voor die tijd moderne fruitrassen en snoeiwijzen.

De huidige Fruittuinen omvatten een groot deel van de aanplant met appelrassen als Rode van Boskoop, Laxton's Superb, Cox orange pippeling en nog een stuk of tien andere rassen. Deze werden vooral geplant in de vorm van struikappels. Die zouden tegenwoordig laagstam worden genoemd. De appels stonden ongeveer 3,5 m van elkaar.

Nadat de Fruittuinen in 1960 aan de gemeente was verkocht, bleef het onderhoud van de bomen achterwege en ook zijn ze toen zodanig uitgedund dat de appels nu op zeven meter afstand van elkaar staan. Na dertig jaar begonnen de bomen uit elkaar te vallen en dood te gaan. Daarom heeft een bewonerswerkgroep zich hun lot aangetrokken en sinds een aantal jaren worden de bomen weer goed verzorgd. Maar ze zijn oud, daarom sneuvelen ze nog wel eens….

OORSPRONG Om het beeld van de Fruittuinen te behouden worden door de bewonerswerkgroep elk jaar bomen bij geplant, en wel nieuwe laagstammen in de oorspronkelijke soorten. Dit keer twee James Grieve, twee Cox Orange pippeling en twee Laxton's superb. In het najaar worden er nog meer aangeplant, omdat ook de verkeerd gekozen hoogstambomen moeten worden aangepakt. Deze zijn er in het verleden tussen geplant.

Op deze wijze kunnen de Fruittuinen nog lang door, met de oorspronkelijke boomsoorten in de oorspronkelijke groeivorm.

In het gebied staat ook een aantal bijenkorven, omdat een goede bevruchting van de bloesems een levensnoodzaak is voor veel appel- en perenbomen. De imkers zoeken nog sponsors om daar eens een mooi bord bij te zetten en de bijen een beter onderdak te geven.

De werkgroep Fruittuinen wil ook in de komende jaren het onderhoud van de bomen ter hand nemen, om zo het gebied in stand te houden en zo mogelijk te verfraaien.