• Justa van Bergen

Wethouder Nobel: Groei mag niet ten koste van bewoners gaan

HOOFDDORP De gemeente Haarlemmermeer is heel nieuwsgierig naar hoe minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) haar nieuwe plannen met Schiphol vorm gaat geven. De minister wil Schiphol toestaan in kleine stapjes te groeien van 500.000 vluchten nu, naar maximaal 540.000. Voor ieder stapje moet Schiphol eerst de hinder aantoonbaar hebben teruggebracht. 

“Het stond al in het regeerakkoord. Dus je wist dat dit vroeg of laat ging komen,” aldus wethouder Schipholzaken Jurgen Nobel.

“Onze visie is dat Schiphol niet op slot hoeft, maar dat er wel wat gedaan moet worden aan hinderbeperking, dat de lucht gezond blijft en het milieu minder wordt belast. Dat zijn voor ons voorwaarden voor de verdere ontwikkeling van Schiphol. Het lijkt erop dat er nu stappen in die richting gezet gaan worden en daar zijn wij blij mee. In gesprekken die we met bewoners hebben gevoerd, komt het onderwerp nachtvluchten vaak terug. De minister wil die nu terugdringen. Dat is een goede ontwikkeling.”

Een van de onderdelen van de plannen van de minister is het terugdringen van het gebruik van secundaire banen, zoals de Zwanenburgbaan. Onder meer door beperking van het inzetten van vier banen tegelijk, wat nu vaker voorkomt dan de regels toestaan. De minister wil zelfs een aanscherping daarvan. Ze kondigt aan dit ook daadwerkelijk te gaan handhaven.

“We zijn heel benieuwd welke instrumenten er komen om ervoor te zorgen dat Schiphol zich daar dan ook werkelijk aan houdt,” zegt Nobel. “Want groei mag niet ten koste gaan van bewoners die dichtbij wonen en overlast ervaren. De tijd dat de luchthaven ongelimiteerd kan groeien, is voorbij.”

Het ministerie van IenW houdt dinsdag 16 juli een inloopbijeenkomst over de voornemens van de minister, van 16.00 tot 21.00 uur in Expo Haarlemmermeer, Stelling 1, Vijfhuizen. Medewerkers van het ministerie beantwoorden daar vragen over de plannen. Aanmelden kan via lyyti.fi/reg/inloopbijeenkomst.