• Eric van Lieshout

Wietplant in Zwanenburg was in feite 'wietboom'

ZWANENBURG De enorme wietplant die vorige maand in Zwanenburg door de politie in beslag is genomen was in feite een 'wietboom'. Bij een oogst zou de plant meer henneptoppen hebben opgeleverd dan vijf afzonderlijke wietplanten. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van D66 en Forza!

De raadsleden Michel van Dijk (Forza!) en Pablo Meegdes (D66) stelden de vragen naar aanleiding van een tweet van de wijkagent in Zwanenburg over de inbeslagname van de grote wietplant. De twee waren daar verbaasd over, omdat het bestaand beleid is dat er niet wordt opgetreden als er minder dan vijf wietplanten worden aangetroffen. Burgemeester Theo Weterings heeft dat tijdens een debat over het drugsbeleid in de gemeenteraad ook bevestigd.

Uit de antwoorden op de raadsvragen blijkt dat de politie in Zwanenburg niet van dat beleid is afgeweken. De aangetroffen wietplant was een speciaal exemplaar. De politie had klachten gekregen over stankoverlast en besloot daarom in te grijpen.

B en W benadrukken in hun antwoorden dat het geldende beleid niet is veranderd. Bij vijf of minder wietplantjes wordt er niet ingegrepen. Dat geldt voor zowel de politie als de gemeente.