Wijkleerbedrijf in Zwanenburg deze maand van start

HOOFDDORP In Zwanenburg start deze maand een zogeheten wijkleerbedrijf. In totaal 24 inwoners die tenminste 2 jaar een bijstandsuitkering hebben, kunnen onderwijs volgen in combinatie met hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben. Dat heeft wethouder Ap Reinders van Sociale Zaken dinsdag bekendgemaakt tijdens het wekelijkse persuurtje.

De gemeente werkt voor het project nauw samen met de stichting MeerWaarde, Amstelring en het Nova College. Het is de bedoeling dat de deelnemers kleine klusjes of boodschappen doen voor mensen die dat zelf niet meer kunnen. Als tegenprestatie kunnen de ontvangers de deelnemers bij voorbeeld helpen met het verbeteren van de Nederlandse taal of wegwijs maken in ons land. Volgens het college is het project bedoeld voor alle werkzoekenden, zowel oudere werkzoekenden als werkzoekenden van buitenlandse komaf.

Volgens wethouder Reinders slaat het wijkleerbedrijf 'een paar vliegen in één klap'. Ook elders in Nederland zijn al wijkleerbedrijven, zoals in Amsterdam, Rotterdam en Amersfoort. Daar is het initiatief een succes.

Het is de bedoeling dat de eerste 14 deelnemers deze maand al aan de slag gaan. De resterende 10 mensen volgen februari volgend jaar. Het project wordt september volgend jaar geëvalueerd. Deelnemers gaan één dag per week naar school. Zij kunnen op die manier een MBO-1 of MBO-2- kwalificatie behalen.

De gemeente steekt 80.000 euro in het project. Dat geld komt uit het participatiebudget, het geld dat de rijksoverheid beschikbaar heeft gesteld voor uitvoering van de nieuwe Participatiewet.